Как да разпознаем добрата риба

Как да разпознаем добрата риба
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

Нетлъстата риба се използва широко в диетичното хранене.

Всяка домакиня обаче е наясно, че рибата е продукт, който се разваля бързо. Причина за това е крехкото й месо, наситено с вода. Това създава среда за бързо развитие на попадналите в нея бактерии.

Бъдете внимателни, тъй като развалената риба може да причини тежки отравяния, дори смърт. Последиците от нея са едни от най-опасните за здравето.

Ако не е съхранявана добре през последните 12 до 14 часа – по-добре изобщо не я консумирайте. Необходимо е всяка домакиня да прави разлика между доброкачествената и развалената риба.

Годната за готвене риба има светли и лъскави люспи, които се отделят трудно. Освен това хрилете й са яркочервени или розови. Тялото е с еластична консистенция, плътно при пипане. При разрязване месото се отделя трудно от костите, а при потапяне във вода прясната риба потъва. Месото трябва да е със сивкаво-бял цвят.

Как да разпознаем добрата риба

Не консумирайте рибата, ако тя е с потъмнели люспи, които при допир лесно се отделят, покрита е с лепкава слуз, хрилете са тъмнокафяви или синкави, очите са хлътнали и мътни.

За развалената риба е характерно още при чистене и рязане костите да се отделят от месото и от тях да се носи неприятна миризма. При потапяне във вода развалената риба изплува на повърхността.

Прясната риба трябва да се сготви веднага след улова. Риба, охладена в хладилник или кош с лед, може да се съхранява до няколко денонощия, ако се поддържа температура под 0 градуса.

Замразената риба има същите хранителни и вкусови качества като прясната. Опасна за консумация е рибата, която повече от веднъж се размразява и замразява отново.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати