gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Няколко причини за висок холестерол

Няколко причини за висок холестерол

Няколко причини за висок холестерол

За високия холестерол може да има много причини. Сред тях са фамилната история и хранителните навици. В текста са описани седемте най-популярни причини за нездравословното ви състояние.

Меню

Прекаляването с консумацията на наситени мазнини може да доведе до висок холестерол. Животинските хранителни продукти са най-големият източник на нездравословните мазнини.

Свинско, телешко, говеждо, мляко, яйца, масло, сирене съдържат високи нива на наситени мазнини. Това важи и за пакетираните храни или полуготовите храни, които съдържат кокосово, палмово или какаово масло. При високо кръвно - ограничете до минимум и маргарина, повечето сладка, бисквити, чипс, снаксове и др.

Тегло

Биреното коремче не вреди само на социалния ви живот. Наднорменото тегло може да увеличи триглицеридите и да намали „добрия“ холестерол.

Ниво на активност

Прекомерното лежане на дивана вкъщи също е сред причините за нездравословния висок холестерол. Липсата на физическа активност повишава нивата на лошия холестерол и съответно намалява добрия.

Няколко причини за висок холестерол

Пол и възраст

След като достигнете възраст от 20 години, нивата на холестерол естествено започват да се повишават. При жените тези стойности на холестерола остават сравнително ниски до менопаузата, след което започват да се покачват.

Цялостното ви състояние

Не пропускайте годишния лекарски преглед и не забравяйте да се посъветвате с личния ви лекар за персоналните методи, благодарение на които можете да намалите или елиминирате риска от заболявания на сърдечно-съдовата система. Някои болести като диабет или хипотиреоидизъм, могат да доведат до висок холестерол.

История на фамилните заболявания

Голяма е вероятността причина за високия холестерол да бъде наследствена.

Никотинова зависимост

Пушенето доказано намалява нивата на добрия холестерол.

Рейтинг

5 4
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати