gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Заплахи за метаболизма

Заплахи за метаболизма

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Напълняване
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Телосложението – доказано е, че при хората с по-плътно телосложение и с голямо количество мастна тъкан, процесите на обмяната на веществата протичат по-неинтензивно, отколкото при тези с по-крехка телосложение и развити мускули.

Това е защото за растежа на мускулна тъкан и поддържането й в тонус, организма хаби повече енергия, отколкото за обслужването на мастната тъкан.

Тъй като не можем да променим конструкцията на тялото си, можем само да увеличим мускулната си маса и да намалим мастните депа. Установено е, че половин килограм мускулна маса изгаря допълнителни 35-40 калории дневно.

Наследствеността играе също голяма роля за нашия метаболизъм – около 60 процента е вероятността децата на родители с излишно тегло, да са предразположени към напълняване.

Основната причина е храненето в семейството, което от своя страна предизвиква лош обмен и излишни килограми още от детството.

Може да помогне кръвен анализ и консултация с ендокринолог. Ако няма сериозни отклонения, метаболизмът може да се подобри с правилно хранене. Премахват се сладкото, мазното, пърженето и се добавят повече белтъци, защото за тяхното усвояване се изразходва повече енергия.

Следете с храната организма да получава достатъчно количество желязо. То му е необходимо за снабдяване на клетките с кислород – от това в основна степен зависи качеството на обмяната на веществата.

Обмяната на веществата се усилва от месото, соята, ананаса, грейпфрута, зелените ябълки и листните салати. Не забравяйте, че дневното количество калории не трябва да е по-малко от 1200.

Корем

Голямо влияние върху метаболизма оказва и възрастта. След 35-годишна възраст, скоростта му се забавя с 3-5 процента всяка година. Основните причини са понижаването на физическата активност и забавянето на всички процеси, протичащи в организма.

Можем да си помогнем да останем стройни и на 40 години. Трябва да водим подвижен живот – енергичните хора изгарят дневно с около 350 калории повече, от тези които предпочитат да не бързат.

Може да се започнат занимания с лек фитнес – при тонизиращи натоварвания със средна интензивност организмът с лекота изгаря мастните си запаси, като тази тенденция се запазва до няколко часа след тренировката.

Подходящи са и джогинг, каране на колело, плуване и дори елементарното използване на стълбите вместо асансьора. За да не пречите на ускорения от упражненията метаболизъм да изгаря по-активно калории, се препоръчва да се въздържате от хранене един-два часа след тренировките.

В отслабнал организъм процесите на обмяна на веществата се забавят, затова болестите също оказват влияние върху неговата активност. След всяко прекарано заболяване скоростта му се забавя с 10 процента.

При оздравяване се връща в нормата, но при хронични заболявания се предизвиква продължително нарушение в обмяната на веществата. Особено зле му влияят нервните разстройства, проблеми с жлезите с вътрешна секреция и хормонални нарушения.

За да си помогнем е важно най-напред да се отстрани първопричината, да се излекува основното заболяване. След това трябва да се консултираме с ендокринолог, а може да се наложи консултация и с кардиолог, гинеколог или терапевт, за да се установи причината за натрупването на излишно тегло.

Лекарите ще подберат подходящ метод за възстановяване на обмяната на веществата и ще ви препоръчат как да я поддържате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати