Как да си изсушим сливи?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си изсушим сливи?

Как да си изсушим сливи?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494149112k
Как да си изсушим сливи?
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Сливите са полезни както пресни, така и в изсушен вид. Тъй като през лятото сливите са едни от продуктите, които можем да открием в изобилие на пазара, ви предлагаме лесен начин, по който можете да си ги изсушите.

Това ще ви позволи и през по-студените дни да похапвате от здравословния плод. Да не забравяме и за зимните празници, които без ошава губят своя аромат и очарование.

И така, сливите могат да се сушат в домашната печка. За целта обаче трябва да се зареди с много търпение, тъй като обработката им изисква часове.

Добре измитите сливи се нареждат в тава. Поставят се във фурната за 8 часа при температура не по-висока от 50-55 С. След първите 8 часа, температурата се повишава на 60-65 градуса за още 8 часа.

След 16-часовото печене сливите се изваждат и се оставят да престоят едно денонощие при стайна температура. След което за още 8 часа отново се поставят във фурна при 75-80 градуса.

Ако суетенето около печката не ви се нрави, можете да изсушите сливите и на слънце.

Как да си изсушим сливи?

Плодовете се нареждат върху хартия, поставят се в слънчево и чисто помещение. Необходими са 8 до 10 дена за цялостното изсушаване на сливите.

Съществува и трети комбиниран вариант – 5 денонощия на слънчево и проветриво място, след което 10 часа във фурна при температура 70-75 градуса.

За по-естетичен външен вид след изсушаване сливите се попарват в гореща вода (80-90 С) за една до три минути. След подсушаването им готовите изсушени плодове се прибират в хартиени пликове. Държат се на сухо и проветриво място.

Имайте в предвид, че от 10 кг сливи се получават около 3 килограма сушени сливи.

За улеснение на читателите, тази рецепта за сушени сливи може да се намери и в рецептурника на сайта. Други рецепти със сливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати