Вредата от газираните напитки

Напитки

Много специалисти твърдят, че злоупотребата с газирани напитки е опасна за здравето. По количество на калориите газираните напитки са преди белия хляб, тъй като съдържат много захар.

Газираните напитки се смятат за едни от най-вредните продукти, които консумираме. В малка бутилка подсладена газирана напитка могат да се съдържат до шестнадесет лъжици захар във вид на царевичен сироп.

Такъв сироп обикновено съдържа смес от четиридесет и пет процента глюкоза и петдесет и пет процента фруктоза. Но някои напитки са на базата на сироп с шестдесет и пет процента фруктоза.

Когато пиете такава подсладена напитка, задстомашната ви жлеза започва с голяма скорост да изработва инсулин, защото реагира на захарта, която е попаднала в тялото.

Чаша Безалкохолно

В резултат на това нивото на захарта рязко се повишава. Ето какво се случва, когато изпиете сладка газирана напитка:

След двадесет минути захарта в кръвта ви стига до високо ниво, а черният ви дроб реагира на това, като превръща захарта в мазнина.

След още двадесет минути абсобирането на кофеина в напитката приключва, зениците ви се разширяват, кръвното налягане се увеличава, черният дроб изхвърля захар в кръвта.

След още пет минути тялото ви увеличава изработката на допамин – хормон, който стимулира центровете на удоволствие в мозъка. Подобна е реакцията и след употреба на наркотици.

След още петнадесет минути нивото на захар в кръвта ви рязко пада, което води до това, че отново изпитвате желание да изпиете една чаша газирана напитка.

Фруктозата се превръща в мазнина по-бързо от останалите захари. Тя е по-опасна, защото не се преработва от черния дроб, а само се превръща в мастни натрупвания.

Една чаша газирана напитка може да съдържа достатъчно кофеин, който да предизвика безсъние, високо кръвно, нередовен сърдечен ритъм, повишени нива на холестерол в кръвта.

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
РУМЯНА САРЪИВАНОВА
РУМЯНА САРЪИВАНОВА
20.02.2012 17:50
ИНТЕРЕСНА И ПОЛЕЗНА Е СТАТИЯТА.
1
0