gotvach.bg»Статии»Любопитно»Хималайци са първите, отглеждали ябълки

Хималайци са първите, отглеждали ябълки

Ябълки

Любителите на ябълките могат да бъдат поне малко признати на хималайците, които първи започнали да отглеждат вкусния и сочен плод.

Според едно от най-разпространените предположения, племената, населявали субтропичната зона на Хималайските предпланини, са първите, които започнали да култивират ябълката.

Всъщност плодът има над 5 хиляди вековна история. Останки от ябълки са открити при разкопки в жилищата на семейства, живели 3 хиляди години преди новата ера.

И все пак голямата заслуга за световното разпространяване на ябълката имат хималайците. Те са популяризирали плода първо в различни райони на горното течение на Тигър и Ефрат, както и в Кавказ. Китай, Персия и Индия също започват масово култивиране на ябълки.

Впоследствие ябълката попада в Египет, Палестина и Древна Гърция. От там тя е пренесена и в Рим. Гърците и римляните запознават Западна Европа с полезния плод, който мнозина включват в ежедневното си меню.

Днес в световен план ябълковите сортове са повече от 10 000. Само в България са разпространени около 500 вида.

Диетичният плод е полезен за сърцето, стомаха, бъбреците и пр.

Сладко от Ябълки

В сезона на консервирането на продукти ви предлагаме вкусна рецепта за Ябълков конфитюр.

За целта е необходимо да почистите, обелите и нарежете ябълките. Поставят се в съдинка и за да не потъмнеят се заливат с 2%-тов разтвор на винена киселина.

Приготвя се като към един литър вода се добави една чаена лъжичка (около 20 г) киселина. Отделно се приготвя и сироп от 250 мл вода и 1 кг захар, към който се прибавят 1.5 кг настъргани ябълки. Всичко това се обърква добре.

Поставя се на тих огън, където чрез варене ще се сгъсти. Финалният щрих е 2-3 минути преди свалянето на конфитюра от огъня да добавите към сместа една чаена лъжичка винена киселина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати