Витамини за есента

Витамини за есента

Витамини за есента

През лятото почти всеки яде килограми пресни плодове и зеленчуци, тъй като това е не само полезно, но и доста вкусно. Много хора смятат, че по този начин осигуряват годишния си запас от витамини.

Това обаче за съжаление не е вярно. Само някои витамини имат свойството да се натрупват в организма. Специалистите препоръчват два пъти годишно да изпивате всеки ден мултивитаминен комплекс и това да продължава не по-малко от десет дни.

След края на септември е задължително да се заредите със свежи витамини за есента, защото тогава е периодът на есенната депресия и на първите настинки.

След края на септември сме принудени да купуваме предимно оранжерийни зеленчуци, защото пресните, отгледани в градини, вече привършват.

Витамините, които трябва да осигурите на организма си през есента, са най-вече такива, които действат укрепващо на имунната система. За да я укрепите, са ви необходими определени есенни витамини.

Това са витамините А, В6, С и витамин Е. Липсата на тези витамини се наблюдава както при възрастните, така и при децата. Можете да си набавите тези витамини от хранителни добавки или от плодове и зеленчуци.

Есени храни с витамини

Има ги и в доста хранителни продукти. Тези витамини не само предпазват от настинки, но ако все пак се стигне до заболяване, те подпомагат по-бързото оздравяване.

Задължително е да пият витамини бременните жени, защото дори при настинка те не трябва да приемат антибиотици. Бременните трябва да се консултират с лекар за това какви есенни витамини точно и как да приемат.

Природният източник на витамин А са морковите, които обаче трябва да се консумират с мазнина, тъй като този витамин е мастноразтворим. Без мазнина той не се усвоява добре от организма. За целта яжте повече морковени салати и витаминозни салати.

Витамин В6 се намира в картофите и бобовите култури. Ще се го набавите с картофени супи, боб яхния, картофена салата или бобени кюфтета. Витамин С се намира в лимоните и киселото зеле, както и в червените чушки, а витамин Е – в растителните масла – зехтина, олиото, лененото и царевичното олио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати