Белтъчини, калций и витамин В най-важни за третата възраст

Белтъчини, калций и витамин В най-важни за третата възраст
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
4.24 лв.
Виж ››

С напредването на възрастта се променят нуждите на организма от специфични хранителни вещества. Много е важно в т.нар. есен на живота ни да се спазват определени здравословни начини за хранене.

Това ще направи възможно нормалното поддържане на функциите на организма. Разумното консумиране на определени продукти е ключ към дълголетието във всяка една възраст.

Според специалисти основното, което трябва да спазват възрастните, е да се хранят с колкото е възможно по-разнообразна храна. Това ще рече пълнозърнест хляб, картофи, много зеленчуци и плодове (за предпочитане в суров вид), месо, риба, мляко и млечни продукти, здравословни ненаситени мазнини.

Белтъчини, калций и витамин В най-важни за третата възраст

С напредване на възрастта тялото ни се нуждае най-вече от продукти, богати на белтъчини, калций и витамини от групата В. Като цяло мъжете имат повече нужда от повече протеини, от колкото жените. Препоръчителната дневна доза за мъжете е 63 грама, докато при дамите е желателно да има прием поне на 53 грама белтъчини.

Белтъчини, калций и витамин В най-важни за третата възраст

От изключително значение за общото състояние на организма и в частност на костната система е ежедневният прием на калций. Специалисти по хранене препоръчват минимум 800 грама на ден.

Белтъчини, калций и витамин В най-важни за третата възраст

Освен в млякото и млечните продукти, калцият се съдържа и в много храни с растителен произход. Сред тях са бадемите, бобовите растения, както и зелените листни зеленчуци, като например салатно цвекло, спанак, лапад, киселец и прочие.

Важно е още да се наблегне на консумирането на храни с високо съдържание на витамини от групата В, тъй като недостигът на този витамин предизвиква нарушения в сърдечно-съдовата и нервната система.

Сред най-добрите източници на ценния витамин са пълнозърнестите продукти, бобовите растения, ядките, някои зеленчуци (маруля, спанак), млечните продукти, както и свинското, говеждото месо и черния дроб.

Рибата и бирената мая също се считат за добри снабдители на витамина. Хубаво би било с напредване на възрастта да се набляга все повече на нерафинирани храни, белият ориз да се замени с кафяв, белят хляб с пълнозърнест и т.н.

В списъка на задължителните хранителни вещества за хората в напреднала възраст попадат още витамин С (получаван от плодовете и зеленчуците), желязо (приемано чрез яйцата, белите меса, бобовите растения, пшеничните кълнове и пълнозърнестите продукти) и разбира се цинк (съдържащ се основно в гъбите, соята, яйцата, листните зеленчуци, птичето месо и пълнозърнестите храни).

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Веселин
Веселин
11.06.2015 00:19
"..Специалисти по хранене препоръчват минимум 800 грама на ден.."
0
0
Татяна Димитрова
Татяна Димитрова
23.03.2013 18:56
Тази тема която предлагате за четене на възрастни хора,а и останалите са прекрасни.Благодаря Ви!Продължавайте в тази насока.Очаквам!Живи и здрави да сте!
1
0