Рафинираната захар и рисковете, които крие

Рискове от рафинираната захар

Прекомерната консумация на захар може буквално да задръсти човешкия организъм. Прекаляването с рафинирана захар и сладкишите, приготвени от нея, крие редица рискове за здравето. Вижте кои са 7-те най-изразени опасности от консумацията на захар.

Оказва се, че на първо място в списъка на рисковете, които рафинираната захар крие, е изчерпването на витамин В1 в организма. Този витамин играе важна роля в метаболизма на въглехидратите, протеините и при синтеза на нуклеиновите киселини. Недостигът на витамин В1 нарушава провеждането на нервните импулси в централната нервна система, намалява способностите ни за запаметяване.

Рафинираната захар създава идеалната среда в устата за развитие на бактерии. Прекаляването със сладкишите като шоколадови торти и вкусни кексове води до образуване на зъбни кариеси.

В неразумни количества рафинираната захар намалява защитните функции на организма. Благодарение на нея се намалява способността на белите кръвни телца да убиват бацилите води до потисната имунна система.

Превръщането на глюкозата в триглицериди повишава равнището на кръвните масти. Рафинираната захар спомага и за появяването на коварната хипоглекимия и началото на диабет при възрастните.

Когато в стомаха има повече от 10% захар настъпват неприятни стомашни смущения. Важно е да се знае, че концентрираният захарен разтвор е мощно дразнещо лигавицата средство.

Другата нездравословна последица от прекомерната употреба на бялата захар е констипацията. До това състояние се стига, тъй като богатите на захар храни обикновено са бедни на целулоза. Както е известно запекът настъпва в резултат на недостатъчно количество целулоза в приетата храна.

Приемането на твърде големи количества захар води и до инфаркт на миокарда. Тези, които поглъщат 110 г захар (равняващо се на 22 чаени лъжички захар), са пет пъти по-склонни към сърдечни пристъпи, в сравнение с приелите 60 грама (12 чаени лъжички) захар.

Изводът: С изключение на плодовете, идеалната храна трябва да съдържа минимални количества захари (ако изобщо трябва да ги има). Важно е още да се отбележи още, че рафинираната захар не съдържа витамини и минерали.

Захар в плодовете

Всеки ден чуваме, че излишната захар и мазнини са вредни за вашето здраве. Колко от нас слушат тези предупреждения и ги прилагат на практика?

Знаете ли как излишната захар може да повлияе на вашето здраве? Може би сте забелязали, че когато ядете нещо сладко, зъбите ви болят, а понякога дори обядът е неприятен спомен, защото шоколадът, който току-що сте излапали, е оказал ефект.

Според американски специалисти рафинираната захар допринася за появата на ракови клетки и има за цел да повиши стойността на холестерола при възрастни.

Освен това може да има ефект на отслабване на зрението, а при децата води до напълняване.

Освен това рафинираната захар в сладките, бонбоните и сочните торти, които не пропускаме на нито едно хранене, увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Първите признаци на вредите от рафинираната захар са екземи, тревожност, затруднена концентрация и чести заболявания.

Консумацията на рафинирана захар води до отслабване на имунната система и тялото вече не може да се бори с инфекции и бактерии. Мерките за пълно премахване на захарта от диетата обаче са рискови. Според традиционната китайска медицина, здраво тяло се нуждае от сладко, солено, горчиво и кисело всеки ден, за да се почувства пълноценно.

Експертите смятат, че най-добрият начин да избегнете усложнения, които могат да възникнат, е да замените ежедневната захар с мед или сладки храни, но които не са вредни в дългосрочен план.

Можете да подслаждате ежедневното кафе с мед, но можете да го включите и в състава на тортите. Сутрешният чай се препоръчва неподсладен, а ако искате, можете да използвате листа от стевия за него, което ще придаде сладък и вкусен вкус на ежедневния ви чай.

Сладките плодове могат да се използват за бърз десерт, сурова торта или друг любим сладкиш, без да е необходимо да добавяте захар. Крушите, ябълките, крема сиренето сирене могат да се използват във вашите празнични пайове, палачинки, торти за гости, без да е необходимо да добавяте рафинирана захар към тях. Всичко, което трябва да направите, е да помислите за здравословни алтернативи на захарта и ще видите, че можете лесно да я замените без много усилия.

Рафинирана захар в тортите

Откажете се от навиците, свързани с консумацията на захар

Друга важна стъпка е да идентифицирате навици, които ви насърчават да ядете захар. Комбинацията от две удоволствия прави отказването още по-трудно, но ако имате воля ще успеете.

Например много хора са свикнали да ядат нещо сладко, когато гледат любимо телевизионно предаване. За да се освободите от това изкушение, поне за известно време, можете да опитате да направите нещо друго приятно, вместо да гледате телевизия, или да хапнете нещо солено, вместо сладкиши. Например домашни пуканки. А защо не и зеленчуков чипс. Например чипс от кейл е страхотна идея.

Също така, друго силно изкушение е това на групата. Когато излизате с приятелите си и те купуват сладолед с ядки и ви молят да вземете такъв, е много по-трудно да се съпротивите. Можете да опитате да вземете общо решение в това отношение и да избягвате цялата тази храна или да им кажете, че просто искате да се откажете и да спрете да се изкушавате.

Въоръжете се с търпение. Въпреки че изглежда много трудно да се повярва, след като преминете началния период, когато мислите само за понички с крем или кроасани с шоколад, ще видите, че след няколко седмици просто няма да чувствате нужда да консумирате рафинирана захар. Бъдете търпеливи и се насърчавайте да преминете през най-тежките изкушения, тези, които се появяват веднага след решението да се откажете от захарта.

Както вече стана ясно, рисковете от консумация на рафинирана захар не са малко. Но сбогувате ли се с този подсладител, ще почувствате множество положителни подобрения. Така например ще отслабнете много бързо, ще сте по-енергични. Ще имате желания за повече неща. Възможно е да се отървете от проблеми с храносмилането, лош дъх, умора, трудно заспиване. Дайте си поне 1 месец време и ще видите колко ще се промени животът ви.

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати