Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Пурини в храните

Пурини в храните

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Кафе

Пурините са съединения, които съдържат азот. Към пурините се отнася и пикочната киселина, която е крайният продукт на метаболизма на пурина. Натрупването на пурини и пуринови съединения води до натрупване на соли на пикочната киселина в хрущялите, съдовете, ставите и тъканите.

Това води до подагра – заболяване с поразяване на опорно-двигателния апарат и бъбреците, което е обусловено от нарушението на пуриновия обмен.

Препоръчва се умерената консумация на храни с високо съдържание на пурини за хората, които са с предразположеност към подагра и възрастните хора.

Кафето е един от продуктите с най-високо съдържание на пурини. Месните продукти съдържат тридесет пъти по-малки пурини, отколкото кафето. Абсолютен лидер по съдържание на пурини е черният чай – в сто грама се съдържат 2800 милиграма пурини.

Следва какаото – 1900 милиграма пурини на сто грама продукт, следвано от кафето, което съдържа 1200 милиграма. Шоколадът съдържа 620 милиграма пурини, а черният дроб - 95 милиграма.

Леща

Лещата съдържа 70 милиграма пурини, а езикът – 55 милиграма. Речната риба – петдесет милиграма, свинското месо – четиридесет и осем милиграма, както и телешкото.

Четиридесет милиграма пурини се съдържат в сто грама пилешко месо, а в сто грама гъше месо – тридесет и три милиграма. Оризът съдържа само осемнадесет милиграма, а доматите – десет милиграма.

Бобовите култури са със съдържание около четиридесет милиграма пурини на сто милиграма продукт, а краставиците съдържат шест милиграма пурини.

Нормата на пурини в дневното меню на страдащите от подагра не трябва да надвишава сто и петдесет милиграма, докато при здравите хора пурините могат да достигат до осемстотин милиграма дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
58
47
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Владо
Владо
09.03.2016 17:54
Пурини има в много хрни и при всеки е индивидулно.Кафето,какаото както и меда вредят в големи количества и най-осезаемо ако се приемат на гладно. Бирата никъде не я пишат но е бъкана с пурини,има и в червеното вино,колбасите и най-вече дивечовите,кока-колата и във всички храни с консерванти. В нетлъстото месо е в абсолютно допустими стойности,по-малко отколкото в лещата.Много вода,без преяждане и препиване,движение без никакви преумори и сте ОК.
12
2
Лора
Лора
28.02.2015 12:10
Данните за кафето, какаото и чая са некоректни.съдържанието на пурините в тези продукти дадени в 100гр. сухо вещество. Някой от нас случайно да консумира кафето или чая с лъжици? Не! Ние пием отвара. Така за една чаша чай е необходимо 2-3гр. чай. Разделяме 2800мг. на 100, умножаваме на 2 и получаваме 56мг. пурини в 250гр. напитка. Но, необходиво да помним, че в отварата пурините още по-малко. Така в чаша чай остават максимум 20 мг. пурини. А и според последни изследования, кафето дори е полезно при подаграта.
9
0
Потребител#177231
До колкото знам най-много пурини остават точно в отварите . Затова се препоръчва ако ще ядете месо желателно да е варено а не печено или пържено защото по-голяма част от пурините остават във водата . Затова се забраняват категорично бульони рибни , месни и пилешки .Супи и бульони само зеленчукови , не и боб , леща , грах изобщо бобови поради същата причина - високо съдържание на пурини и продължитерното варене при бобовите . Бирата е с високо съдържание на пурини но има двоен ефект: поощрява черния дроб да разгражда по-бързо пурините и възпрепятства отделянето на пикочна киселина от бъбреците - въпрос на личен избор, краката са си ваши :)
4
0
Жана
Жана
23.12.2014 04:36
Най-много пурини има в карантията, месото от консерви , в червеното вино, кафето и шоколада!
7
1
kvazer
kvazer
18.05.2014 09:37
нешто са ви криви сметките ,наи много пърини има в месото.
9
4