gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни ли са яйцата от пъдпъдъци

Полезни ли са яйцата от пъдпъдъци

Нина НордНина Норд
Джедай
8262k
Яйца от пъдпъдъци
Комплект за готвене от 9 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене от 9 части
155.00 лв.
Виж ››

Яйцата от пъдпъдъците се ценят като диетичен продукт. За ефекта от консумацията на яйца от пъдпъдъци е било известно още в дълбока древност.

Децата обичат яйцата от пъдпъдъци не само заради вкуса им, но и заради забавния им външен вид. Хлапетата са привлечени от странната черупка и малкия размер на яйцата.

Тези яйца са незаменими в детското хранене. Те са вкусни, хранителни са и не предизвикват алергични реакции дори при деца и възрастни, които не понасят яйца от кокошки.

Едно яйце от пъдпъдък тежи около десет грама. Яйцата на тези малки птички съдържат много повече ценни и полезни вещества, отколкото яйцата на другите домашни птици.

Яйцата от пъдпъдъци се консумират варени, печени, пържени, мариновани, използват се за приготвянето на омлети и майонеза, но най-вече се използват за украса на салати и ордьоври.

В едно яйце от пъдпъдък има почти три пъти повече витамин А, отколкото в кокошето яйце. То съдържа повече витамин В1 и В2 от кокошето яйце, както и повече фосфор, калий и желязо.

По съдържание на незаменими аминокиселини яйцата от пъдпъдък превъзхождат кокошите яйца. Малките яйчица са концентриран биологически набор от необходими за човешкия организъм вещества.

Може да се дават по 2 яйца от пъдпъдък дневно на деца, които ходят на училище, за да се засили паметта им. Яйцата от пъдпъдък влияят добре върху редица заболявания.

Те подобряват състоянието при силно главоболие, пневмония, високо или ниско кръвно налягане, нарушения на храносмилането, алергии, заболявания на очите.

Малките яйчица влияят добре върху болести на сърдечно-съдовата система, нервната система и върху заболявания на дихателните пътища. Те укрепват защитните сили на организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest