gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Ядем най-евтиното и некачествено месо в Европа

Ядем най-евтиното и некачествено месо в Европа

Ядем най-евтиното и некачествено месо в Европа

У нас по магазините се предлага почти изцяло само дълбоко замразено, основно вносно месо, но за сметка на това най-евтиното в Европа.

Масовата практика в родината ни е да се предлага дълбоко замразено месо, което прави и цената му по-ниска от тази в останалите европейски държави. В България почти не се продава прясното месо, заяви председателят на Комисия по стоковите борси и тържища Едуард Стойчев пред Дарик.

Истината лъсна - 80 на сто от свинското и 90 процента от телешкото е внос и реално потребителите и търговците са зависими само от това, което вкарват у нас вносителите на месата.

Стойчев е категоричен, че само родното производство би могло да реши проблема с качеството на предлаганите храни и допълни стряскащата констатация, че в момента над 80 процента от месото е вносно.

Стана ясно, че в складовете за месо се съхранява само дълбоко замразено и само в някои магазини, които се снабдяват директно от български производители, можем да си купим прясно месо - предимно агнешко.

Ядем най-евтиното и некачествено месо в Европа

Г-н Стойчев заяви, че истинско телешко месо в търговската мрежа на практика не се предлага доста отдавна. Това, което купуваме за телешко всъщност е говеждо месо.

Ниската цена на дълбоко замразеното месо поражда въпроса за това колко време е престояло то по фризерите и хладилниците. Председателят на Комисия по стоковите борси заяви, че месото не може да бъде съхранявано по друг начин освен дълбоко замразено.

Истината е, че дори съседните нам страни плащат повече за месото и че ние не ядем това, което те. С други думи нашенеца дава парите си за възможно най-ниското качество месо. От базите за съхранение на месо са заявили, че от години при тях не се задържа прясно месо.

Според Стойчев изход от ситуацията е единствено развитието на местното производство, подобно на Германия и Франция. В Германия половината от продуктите са собствено производство, а във Франция делът им достига до 60 на сто.

За сравнение в България процентът е едва 15 на сто, което значи, че нашият пазар е зависим на 85 процента от внос, което автоматично изключва наличието на конкурентоспособност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Димана
Димана
03.04.2014 21:25
Вместо постоянно да се възмущавате, че месото е старо, замразено, заразено, ви разболява... просто не го яжте. Ах, тази пуста лакомия и тези предразсъдъци...
2
0