gotvach.bg»Статии»Любопитно»Традицията с чукане на яйца

Традицията с чукане на яйца

Чукане с яйца

Великден е най-светлият ден, в който цялата християнска църква празнува Възкресението Христово. Боядисаните яйца са важна част от този празник, а дните, в които се боядисват са четвъртък и събота. Никога не боядисвайте яйцата в петък, защото това е най-тъжният ден – денят в който Исус е разпнат на кръста.

Обичаят за рисуване на яйцата се среща в много страни. Още от езическите времена те са били боядисвани в Древен Египет, Рим, Китай, Персия.

Народите са възприемали яйцето като символ на живота и на цялата вселена. Жълтъкът олицетворявал бога Слънце, а черупката – бялата богиня. Цялото яйце символизира възраждането. Когато евреите бягат, те вземат за храна именно яйца.

Това е и причината в първата нощ от еврейската Пасха в чинията да има печено или сварено яйце. То е символ на цикълът на живота.

Защо яйцето трябва да е червено? Още от древността християните са възприемали червеният цвят като символ на възкресението. Предание разказва, че Мария Магдалена поздравява император Тиберий с думите „Христос възкръсна”, а той и отговаря, че е толкова възкръснал, колкото яйцето в ръката и е червено.

Великденски Яйца

Но в същия този момент яйцето, което тя носела се оцветило в червен цвят. Именно затова тя често е изобразявана на иконите с червено яйце в дясната си ръка.

Чукането с яйца е символ на счупването на портите на Ада и победата на живота над смъртта. Това е сблъсъкът на различните светове и триумфа на доброто над злото.

Както червените яйца имат символика, така и зелените символизират нещо определено. Те трябва да ни напомнят за оцета и горчивите билки, които войниците дават на разпнатия Исус.

Победителят от традиционното чукане с яйца ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Млади и стари спазват тази хубава традиция на всеки Великден, отправяйки поздрав „Христос Воскресе”, а отговорът трябва да е „Воистина Воскресе”. Тези думи, които за първи път произнася Мария Магдалена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 3
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
sss
sss
13.03.2015 11:54
asaa
1
0
ssss
ssss
13.03.2015 11:55
sasa
1
0