Как се прави лимонов сос

Как се прави лимонов сос

Лимонов Сос

Лимоновият сос е много свеж и лек, напълно подходящ за приготвено на скара месо или рибно филе.

Предлагаме ви три начина, по които можете да си приготвите този вкусен сос.

Лимонов сос Вариант 1

Необходими продукти: 2 жълтъка, кората от 1 лимон и сокът от ½ лимон, 300 мл пилешки бульон, 1 ½ с.л. царевично брашно, 2 ч.л. захар, щипка джинджифил.

Начин на приготвяне: В малка тенджерка кипнете лимоновата кора и бульона. След като кипнат се оставят да се задушат за 5 минути на тих огън.

Смесете лимоновият сок и царевичното брашно и ги добавете на тънка струя към бульона. Получената смес се вари за 5 минути на тих огън, при постоянно бъркане.

Смесете жълтъците и захарта в отделен съд. Постепенно наливайте от бульона, като разбърквате постоянно, за да не се пресече жълтъкът. След като вече се уеднаквят температурите и на двете смеси, жълтъчената смес се добавя към бульона.

Тенджерата отново се връща на котлона и се вари за около 10 минути, до получаването на гъст сос. Накрая овкусете с джинджифил.

Лимонов сос Вариант 2

необходими продукти: 3 жълтъка, сок от 1 лимон, 1 ч.л. нишесте, 3 с.л. ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер.

Начин на приготвяне: Размийте нишестето с 1 с.л. студена вода, а след това прибавете жълтъците. Разбъркайте добре сместа и добавете лимоновият сок, черният пипер и солта, магданозът. Долейте 750 мл вода и оставете получената смес да се сгъсти на котлона. Разбърквайте непрекъснато.

Ако не сте почитатели на сосовете с яйца, третото ни предложение за лимонов сос е точно за вас.

Лимонов сос Вариант 3

Необходими продукти: 200 мл прясно мляко и 200 мл кисело мляко, 1 лимон, 1 с.л. царевично нишесте, сол и бял пипер на вкус.

Начин на приготвяне: остържете кората на лимона, а получените ленти кипнете в топла вода за 1 минута. След това ги сложете в малка тенджерка, добавете изстисканият сок от лимона, млеката, солта и пипера. Получената смес се оставя да ври за 5 минути и се сгъстява с нишестето.

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати