Как да готвим с джинджифил

Как да готвим с джинджифил
Професионално точило за ножове Samurai Pro
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Професионално точило за ножове Samurai Pro
7.50 лв.
Виж ››

Ястията, разтворили в себе си неустоимия вкус на джинджифила, са харесвани на много места по света. Лютлив, възбуждащ апетита, със леко лют и сладък послевкус джинджифилът е смятан за универсална подправка според Аюрведа. Познат у нас е и като исиот или имбер. Изсушеният му и стрит корен има много по-силно подчертан вкус в сравнение с пресния. Съчетава се добре с оризови и бобови растения, млечни продукти. С него се приготвят много разновидности на рецепти за тестени изделия и сладкиши. Джинджифилът е приятна и пикантна подправка към маринати и сосове. Ето три рецепти, които ще ви заредят с "джинджифилово" настроение.

Свежа салата с джинджифил

Необходими продукти: 1 с.л. Дижонска горчица, 1 с. л. пресен лимонов сок, 2 с. л. оризов оцет, 1 с. л. пресен джинджифил, обелен и нарязан, 4 с. л. олио от рапица, 1/2 глава салата айсберг, настъргана, 2 с. л. нарязани пресни листа от магданоз, лимонени резенчета за гарнитура, прясно смлян черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: В блендер на висока скорост разбийте горчицата, лимоновия сок, оризовия оцет и джинджифила само за няколко секунди, докато сместа стане гладка. След това намалете блендера на по-ниска скорост и бавно наливайте олиото от рапица. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Подредете настърганата салата айсберг в чиния, като акцентирате да бъде приповдигната в центъра. Добавете предварително направения в блендера дресинг. Поръсете с магданоз около краищата на чинията и гарнирайте с резени лимон.

Пролетна супа с джинджифил

супа

Необходими продукти: 1 голяма глава лук (250 гр.), 2 супени лъжици (30 мл.) зехтин, ½ ч. л. морска сол, 1 голям сладък картоф (350 гр), 1 голям стрък праз, белите и светло- зелените части (140 грама), 1 връзка спанак (225 гр), манголд (листно цвекло) - 350 гр, 3 с. л. (30 г) нарязан пресен джинджифил (може да добавите още на вкус), 2 чаши (500 мл) зеленчуков бульон, 2-4 с. л. пресен лимонов сок, прясно смлян черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Накълцайте лука и го гответе бавно в зехтин с щипка сол, докато не омекне и не се карамелизира леко. Междувременно, обелете и нарежете на кубчета сладкия картоф. После го сложете в голяма тенджера с 4 чаши (1 литър) вода и прибавете половин чаена лъжичка морска сол. Старателно измийте праза, спанака, листното цвекло, нарежете ги на едро и да ги добавите в тенджерата заедно с нарязания джинджифил. Изчакайте водата да заври, след това намалете котлона и оставете супата да къкри, покрита с капак, за 30 минути или докато зеленчуците са напълно омекнали. Добавете лука, когато са готови. След това прибавете зеленчуковия бульон (можете да добавите по-малко, ако искате супата да бъде по-гъста). Ако искате да си направите крем-супа, просто я пасирайте. Накрая към супата се добавя 2 с. л. лимонов сок и малко черен пипер.

сьомга

Мариновано филе от сьомга с джинджифил

Необходими продукти: 70 гр. обезмаслено кисело мляко, 2 с. л. ситно нарязан пресен джинджифил, 2 скилидки чесън, ситно нарязани, 2 с. л. лимонов сок, 1 с. л. прясно настъргана кора на зелен лимон (лайм), 1 с. л. мед, 1 с. л. олио от рапица, 1/2 ч. л. сол, 1/2 ч. л. прясно смлян черен пипер, 600 гр. сьомга-филе (с дебелина около 2 см.), нарязано на 4 парчета с кожата.

Начин на приготвяне: Смесете заедно киселото мляко, джинджифила, чесъна, лимоновия сок, настърганата кора от лайма, меда, олиото, солта и черния пипер в малка купа. Поставете сьомгата в плитка стъклена чиния и я полейте с маринатата. Обръщайте сьомгата, за да може да попие от всички страни. Покрийте и мариновайте в хладилника за 20 до 30 минути, като поне веднъж или два пъти я обърнете отново.

Междувременно пригответе скарата. (Не използвайте грил тиган - сьомгата ще залепне). Поставете сьомгата, с кожата нагоре, върху скарата. Попечете в продължение на 5 минути. Внимателно обърнете сьомгата и я оставете да се пече, докато потъмнее в центъра- не по- дълго от 4 до 6 минути. Отстранете сьомгата от скарата. Премахнете кожата й. Така приготвена вече може да бъде декорирана и гарнирана по избор.

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати