За вредата от изкуствените аромати и подсладители

Подсладител

Изкуствените аромати са вредни – препоръчително е да използвате естествените им еквиваленти, макар и да са малко по-скъпи. Здравето ни трябва винаги да бъде на първо място.

Имат ли наистина канцерогенен ефект и колко опасни са в действителност изкуствените подсладители?

Първото и най-важно нещо, което трябва да знаем е, че те нямат абсолютно никаква хранителна стойност и също – не се усвояват от организма, именно тези им качества ги правят диетични.

Поради тези причини бяха много предпочитани от дамите, които постоянно следят за своите килограми и държат на стройната си фигура, но след всички тези информации за канцерогенния ефект, хората се стреснаха.

Освен това сладостта в подсладителя предизвиква силен апетит и ако не успеете да го контролирате, вашата диета няма да има голям ефект.

Аспартам

Аспартамът (или още Е951) е открит през 1965 година и е по-познат на хората като Нутра Суит. Той се използва в над 6000 продукта. Преди години се говореше, че именно аспартамът е най-опасен от изкуствените подсладители и че той води към ракови образувания. На ден може да се приемат до 3.5 г.

Според д-р Дейвид Кац има по-сериозен и реален шанс да се разболеем от рак заради цигари отколкото заради аспартам. Този подсладител е вреден, той съдържа токсични аминокиселини, но според д-р Кац единствената причина да е истински опасен е, че е много по-сладък от захарта – повече от 300 пъти.

Цикламат (по-познат като Е952) е открит през 1937 година, няма никакви калории и е около 50 пъти по-сладък от захарта. Той е официално забранен в много страни, тъй като не всички негови съставки са подложени на изследвания. Цикламатът може да причини проблеми с бъбреците и не се препоръчва да се превишава дозата от 0.8 г.

Захаринът (Е 954) е открит през далечната 1879 година. И този подсладител е бил забраняван много пъти, но въпреки това е най-използваният от всички. Недостатък при захарина е първоначалния му метален вкус, но поради тази причина обикновено го комбинират с други подсладители. Канцерогенен ли е захаринът е все още недоказано. Максимално безопасно количество – не повече от 0.2г.

Продукти, които съдържат консерванти, изкуствени аромати и подсладители и дори обработени мазнини, не бива да имат място на вашата трапеза. Дори да не ви навредят мигновено, натрупването в организма ще окаже влияние на здравето ви.

Рейтинг

5 1
4 2
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати