gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си изсушим ябълки за зимата

Да си изсушим ябълки за зимата

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Да си изсушим ябълки за зимата
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-14%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
30.96 лв.
Виж ››

За да изсушите ябълки за зимата, са необходими здрави плодове. Измиват се под течаща вода и се подсушават върху дебела кърпа. Върху тава се постила хартия или вестник.

Ябълките се нарязват на кръгчета с дебелина половин сантиметър. Не се обелват, защото ще се разкашкат при подсушаването. Изгнилите места се изрязват. Резенчетата ябълки се разпределят се върху хартията на равен слой. Фурната се загрява до двеста градуса.

Тавата с ябълките се слага във фурната, която е топла, но не се затваря изцяло вратичката на фурната, а се оставя отворена наполовина. След петнадесет минути се намалява фурната на сто и седемдесет градуса.

От време на време се разбъркват ябълките, за да не изгорят. Когато се подсушат съвсем леко, фурната се намалява до сто и тридесет градуса и така остава до края на сушенето на плодовете.

Да си изсушим ябълки за зимата

След като се изсушат достатъчно, се вадят от фурната и се оставят да изстинат. Изстиналите сушени плодове се изсипват в чиста платнена торбичка. В торбичка от плат сушените плодове се запазват по-дълго, отколкото в буркан, тъй като има достъп на въздух.

Ябълки се сушат и на слънце. Върху листове хартия или вестник се разпределят нарязаните плодове и се слагат в добре проветряващо се място – обикновено на балкона.

Ябълките се покриват с марля, за да не ги кацат насекоми, и се чака да се изсушат. В сушените плодове се запазват всички витамини и те са много полезни и вкусни.

Ако ябълките, които ще сушите, не са достатъчно сладки, се прави сироп от вода и захар така, че да е достатъчно сладко за вашия вкус. В тази вода се изсипват нарязаните ябълки и престояват десет минути. Във водата може да се добави ванилия за повече аромат.

Ако ще използвате ябълките за компот или за приготвяне на сладкиши, добавете малко канела към тях, преди да ги сушите в печката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати