Да си замразим чушки за зимата

Замразяване на пресни чушки

Замразените чушки са много удобни съставки за всяко ястие, тъй като могат да се добавят както в зеленчуковите, така и в месните манджи. Замразените чушки могат и да се пълнят.

Подходящи за замразяване са едрите чушки с плътна структура. Те имат по-наситен вкус и запазват по-дълго време вкусовите си качества. Използвайте здрави чушки за замразяване.

Измийте ги добре, отрежете дръжките им и махнете семките. Ако смятате да панирате чушките след размразяване, не махайте дръжките. Можете да разрежете на две чушките, ако така ще ви е по-удобно да ги готвите.

Подсушете добре чушките, преди да ги сложите във фризера. Излишната влага намалява вкусовите качества на чушките при замразяване. Използвайте пластмасова тава, която няма да се залепи за стените на фризера.

Покрийте тавата с голямо парче памучен плат. Наредете чушките. Покрийте отгоре с памучен плат така, че да не остава въздух между чушките.

Пълнени замразени чушки

Замразете във фризера, докато зеленчуците не се втвърдят. За тази цел може да е необходимо да почакате две денонощия. След това извадете чушките от фризера и ги разпределете в пакети. Затворете ги плътно, за да не влиза въздух.

Ако в плика има дупки или не е затворен добре, чушките ще изсъхнат и ще изгубят вкуса си и своите витамини. Разпределете чушките в пакетите така, че един пакет да ви стига за едно готвене. Не е допустимо да се замразяват зеленчуци, които веднъж са били размразени.

Когато решите да използвате замразените чушки, извадете ги от плика, сложете в гевгир и оставете за няколко секунди под струя хладка вода. Така чушките леко ще се позатоплят и лесно ще се режат.

Не размразявайте чушките докрай, тъй като ще се превърнат в пюре и няма как да ги нарежете или напълните. Ако сте замразили чушките, нарязани на малки парченца, можете направо да ги добавите в ястия или супи, без да ги миете.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати