Ако имате собствено ябълково дърво, сигурно сте имали години, през които то е толкова отрупано с плод, че дори след като сте направили сладка от ябълки, компоти, сокове, мармалад, сушени ябълки, раздали сте на съседи и приятели, накрая пак остават и се чудите какво да ги правите.
Навярно сте чели или знаете от опит няколко начина за по-дълго съхранение на пресни ябълки за зимата, но малко хора знаят, че ябълките могат да се замразяват. Ще ви разясним как може да замразите ябълки, как да изберете правилния метод и какво да приготвите от плодове след размразяване.
Защо да замразявате ябълки
Например, за да ядете цяла зима вкусни ябълкови сладкиши. Замразените ябълки могат да се добавят към пайове, торти или ябълкови щрудели. От замразените домашни ябълки също се правят отлични зимни напитки - ароматна плодова напитка или компот. Плодовете могат да се добавят към греяно вино или, например, или да се направи необичаен коктейл от кефир и ябълки. Удобно е, че ябълките от фризера вече ще бъдат измити, обелени и нарязани - минимум разправия и подготовка.
Но основното предимство на този метод на съхранение е различно. Дълбокото замразяване запазва максимум полезни вещества, витамини и микроелементи.
Какви ябълки могат да бъдат замразени
Изберете пресни и леко незрели и твърди ябълки от кисели сортове. Трябват ви здрави плодове, които няма да се смачкат по време на подготовката и ще понасят добре студа.
За съхранение на ябълки във фризера под формата ябълковото пюре е подходящ всеки сорт. Но плодовете трябва да бъдат избрани без повреди и натъртвания.
Презрелите, меки и натъртени плодове не трябва да се замразяват - те ще вкиснат. В червивите или леко развалени, всички съмнителни места трябва да бъдат внимателно изрязани. Дори малко парче от такава ябълка, веднъж попаднало в обща опаковка, ще съсипе цялата реколта.
Как се приготвят ябълките за замразяване
За замразяване ябълките трябва да се измият, след това да се оставят да изсъхнат или да се избършат с чиста кърпа. Можете да замразите както цели ябълки, като премахнете сърцевината със специален нож, така и нарязани на кубчета, резени, четвъртинки или кръгчета. Ако са необходими заготовки за готвене на деликатни ястия - гювечи, ябълкови пайове или ябълкови торти - кората трябва да се обели предварително. Разделете всеки плод на половинки, изрежете семките, отстранете дръжката и придайте желаната форма.
За да нямат време обелените и нарязани ябълки да потъмнеят на въздуха, потопете плодовете за 15 минути в разтвор с лимонена киселина в съотношение 1 към 5.
Как да замразите ябълки за зимата: 5 начина
Цели ябълки
За тази опция за съхранение ще трябва да вземете от аптеката за аскорбинова киселина. Разтворете четири таблетки в чаша преварена вода - в размер на 50 г аскорбинова киселина на 50 мл вода - и последователно потопете ябълките в течността за една минута всяка. Без да оставяте плодовете да изсъхнат, увийте в целофан и поставете във фризера. Този метод е подходящ за пълнене и печене на ябълки във фурната.
Резени ябълки в плик
Поставете нарязаните и винаги сухи ябълки върху малък съд или плоска тава на един слой, поставете във фризера за една нощ. На сутринта прехвърлете замразените плодове в торба за фризер. В тази форма те ще запазят по-добре формата си и плодовете няма да се слепват.
Можете също така да замразите ябълки веднага, като поставите сурови резени в торба за дългосрочно съхранение. Но в този случай си струва да разделите ябълките на порции. Не забравяйте да не замразявате повторно плодовете и зеленчуците.
Ябълки в захар
Такива ябълки са подходящи за сладки пайове и торти. Правим всичко, както в предишния параграф, и след като ги поставим в пликове, ги засипваме със захар. Колкото по-кисел е сортът, толкова повече захар ще е необходима. За да сте сигурни, че плодовете са добре наситени, затворете плика и оставете да престои 10 минути, след което замразете.
Ябълки в сироп
Разтворете захарта в тенджера с вода - две чаши захар на литър. Докато се разбърква, довежда се до първите мехурчета, но не се вари. Свалете от огъня, оставете леко да се охлади. Потопете четвъртинките ябълка в сиропа и оставете за два до четири часа. Опаковайте сладките плодове в торбички, след което замразете.
Като ябълково пюре
Обелени и нарязани на малки филийки ябълки, разбийте с блендер до гладкост и изпратете в тази форма в съдове за замразяване. Можете да използвате безопасни пластмасови кутии, силиконови форми с капак или малки запечатани торбички с цип. За да запазите максимума от полезните вещества в състава, не е необходимо да готвите пюрето предварително. Вода, захар и други съставки се добавят най-добре след размразяване, ако рецептата изисква това.
Размразеното ябълково пюре може да се използва за бебешка храна. Домашният продукт, в чийто произход и качество сте сигурни, винаги е по-добър от бурканчетата в магазина.
Колко дълго да съхранявате ябълки във фризера
Правилно замразените ябълки се съхраняват идеално на студено за една година. Важно условие: температурата не трябва да надвишава минус 18 градуса. Ябълковото пюре има срок на годност три месеца.
Трябва да размразявате ябълките постепенно. Би било правилно да преместите плодовете от фризера на долния рафт на хладилника, след няколко часа те ще станат меки. Можете да завършите процеса на размразяване вече в стайни условия.
Коментари