gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Тиквата в народната медицина

Тиквата в народната медицина

Тиква и народна медицина

Тиквата е по-разпространена повече като кулинарен продукт, отколкото като лечебен, но всъщност тя има много широко разпространение в народната медицина и помага при много болестни състояния.

Това се дължи на многото минерали и витамини, които съдържа. Изключително богата на витамин А, витамин С, витамин В1, витамин Е – освен всички болестни състояния, на които те могат да помогнат, тези витамини подобряват вида на нашата коса и кожа.

Изключително полезна е при проблеми с храносмилането, бъбреците и с черния дроб. Болните от хепатит също могат да се възползват от лечебните свойства на тиквата.

За лечение се използват както семките, така и самият зеленчук – тиквени семки са много полезни при проблеми с чревни паразити и могат да се използват, както в пресен, така и в сух вариант.

Семките са много ефективни също и като слабително средство. А месестата част на тиквата спомага за облекчаване на болки от колит или някакво друго стомашно-чревно възпаление.

Лечебните й свойства могат да се използват и при проблеми със затлъстяване, както и при атеросклероза. Причината се крие в целулозата, която съдържа тиквата. Тя се усвоява много лесно от организма.

А благодарение на успокоителното си свойство, тиквата може да се използва и при бременни жени, за да преустанови честото повръщане.

Ако страдате от безсъние, изпивайте по половин чаша сок от тиква вечер непосредствено преди лягане. Това количество сок може да облекчи и бъбречно неразположение. Ако пък имате някакво изгаряне или екземи, тиквата отново може да ви помогне – наложете настъргана месестата част на мястото, отокът и червенината скоро ще спаднат.

Против стрес, смесете винена чаша сок от тиква, сок от 2 лимона, 2 с.л мед, който предварително сте разтворили в гореща вода. Смесвате всички тези съставки заедно и изпивате сока. Не е много вкусно, но пък ще достави на организма ви достатъчно витамини и калий, с които тялото ви да се пребори със стреса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати