Гроздето – безценен дар на есента

чепки грозде
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
6.99 лв.
Виж ››

Освен че е много вкусно, гроздето е и изключително полезно за човешкия организъм – то съдържа витамини, минерали, целулоза и дори протеини. Всичко това осигурява лечебните свойства, благодарение на които гроздето може да се ползва при лечението на много заболявания.

Гроздето е богат източник на витамин А, витамин С, витамин В6 и на вещества, които са производни на фолиева киселина. Гроздето съдържа също така калий, калций, желязо, фосфор, магнезий и селен.

Гроздето съдържа флавоноиди, които са мощни антиоксиданти и се борят с влиянието на свободните радикали върху организма, като забавят процеса на стареене.

Гроздето подобрява състоянието на дихателните пътища и белите дробове и затова се препоръчва при астма и заболявания на дихателната система.

бяло вино и грозде

Гроздето е полезно и за нашето сърце. То увеличава съдържанието на азотния оксид в кръвта, който предотвратява образуването на тромбове и така подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. Антиоксидантите, които се съдържат в гроздето, предотвратяват окисляването на холестерол, който блокира кръвоносните съдове.

Сокът от добре узряло грозде е прекрасно средство за лечение на мигрена. Той се пие рано сутрин, без да се смесва с вода.

Гроздето е перфектно средство срещу запек. То съдържа органични киселини, захар и целулоза и има меко разхлабващо действие. Гроздето помага при хроничен запек, като действа тонизиращо на червата и стомаха.

Светлите сортове грозде осигуряват на организма желязо и така премахват умората. Изпиването на една чаша гроздов сок зарежда човек с мощна енергия.

Антиоксидантите в гроздето стимулират имунната система. Тъмните сортове грозде не снабдяват организма с желязо, а намаляват нивото му в тялото.

Гроздето се отразява благотворно на бъбреците и укрепва здравето на мозъка, като по този начин предотвратява невродегеративните заболявания като Алцхаймер.

Рейтинг

5 2
4 1
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати