gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изберем правилните кухненски ножове?

Как да изберем правилните кухненски ножове?

Кухненски ножове

Макар, че купуването на ножове не изглежда сложна задача е добре да вземем предвид, че подобна инвестиция се прави еднократно за по-дълъг период от време. Най-съществената част за един нож е да бъде здрав, от устойчив материал и не на последно място да бъде достатъчно удобен на онзи, който ще го използва най-често.

Най-важно е да знаете от какъв нож имате нужда. За всички нас е ясно, че цената не винаги е признак за високо качество, затова не може да се разчита само на това. Когато си купувате нож за вкъщи, най-съществената част е да знаете кой за какво служи. За едно домакинство са необходими следните ножове:

- Универсален нож – той може да се използва за всякакви храни; острието му е около 13 см.

- Ножът за хляб – той не трябва да бъде гладък – най-добрите ножове за хляб са с назъбено острие, освен за хлебни изделия, подходящи са и за сладкиши и плодове.

- Ножът за зеленчуци – този нож е универсален за зеленчуци – тоест с него могат да се режат и белят всякакви зеленчуци; обикновено има острие около 18 см;

Нож за хляб

- Нож за обезкостяване – подходящ за риба и за месо, неговото предназначение е да успявате лесно да разделяте месото на филета.

- Нож за месо – сатъри – големи остриета, които обаче значително улесняват работата ви, когато ви се наложи да режете месо; върши чудесна работа и когато се налага да режете подправки на много ситно;

- Ножът на майстора – това е острието, което е предназначено за най-добрия в кухнята и обикновено се избира според неговия вкус, у дома това най-често е домакинята. Трябва да има дълго острие около 20 -25 см.; с него се раздробяват различни продукти, идеален за нарязване на еднакви кубчета;

- Ножът за чистене на риба – трябва да бъде с назъбено острие и достатъчно тънък, за да позволява лесно да се работи с него;

Универсален кухненски нож

Освен видът на ножа, от значение е и начинът, по който е изработен. Огледайте внимателно всеки нож – не си купувайте такива, чиито остриета са съединени с дръжките. При такива ножове, рискът от счупване точно на мястото на съединението е голям.

Всеки нож, който си купувате, трябва да бъде „пробван” от ръцете ви – усетете къде е балансът – дали в острието или в дръжката. Ножове, чиято тежест е в острието са подходящи за меса и твърди продукти, а тези чиято тежест е в дръжката са подходящи повече за меки продукти – гъби, домати и др.

Острието може да бъде изработено от следните материали – високо въглеродна стомана, керамика, неръждаема стомана, високо въглеродна неръждаема стомана. Ножовете, от който и да е от изброените материали са добри. При всеки вид има предимства и недостатъци, но и четирите вида са добър избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ventsislav Ivanov
Ventsislav Ivanov
24.03.2013 17:37
Ето тук нещо не мога да разбера какво искате да кажете с това-"не си купувайте такива, чиито остриета са съединени с дръжките".Ако искате един нож да ви издържи дълго време си купувайте така наречените ковани,където точно от острието преминаващо към дръжката,трябва да бъде от масивен метал,а не някаква тънка тенекийка,после облечена с дръжка (като на снимката),малко е трудно за обясняване с думи и може би за това не е много разбираемо в статията.За по-здравословно готвене си купувайте керамични,които при използване запазват по-голям процент витамини при рязане зеленчуците,отколкото стоманените,не се нуждаят от точене,но са и доста чупливи и трябва да се да се внимава,едно изтърване на плочките може да бъде фатално.Колкото до "ножа на майстора" в кухнята,където най-често е домакинята,нож с 25 см острие,звучи доста за една жена.Класика е с 20 см острие,25см острие плюс 10 см дръжка е 35 см нож,то си е направо меч и ще ми е доста странно да видя жена да борави с такъв нож.
1
0