Тайните на хубавото вино

Тайните на хубавото вино

Хубаво вино

Виното е добра компания за всеки сезон – през лятото е по-подходящо бялото вино, добре изстудено, а защо не и розе. Зимният сезон е чудесен за червено тъмно вино, което те сгрява от първата глътка.

Но за да изпитаме цялото това удоволствие от вината – без значение от цвета им, трябва да е спазена някаква технология. Но не с технологията ще се занимаем, а по скоро с въпроса какви са тайните на хубавото вино – от гледна точка на производство и от гледна точка на потребителя. Как да знаем какви вина да си купим?

Тайната на доброто вино, от погледа на производител, е лозето. Вярно – всеки знае, че виното се приготвя от грозде, но от него може да се приготви и оцет, така че как ще бъде гледано е основната тайна на доброто вино. Тероарът е това, което определя характера на всяка една отделна бутилка вино.

Началото на добрата напитка започва от засяването на първата лозичка. За да има добра реколта грозде, всеки лозар трябва да полага известни усилия – да внимава да не се разболее лозата, да я подрязва винаги навреме и по правилата, да я пръска с необходимите препарати. За сметка на това, след като порасне гроздето се отблагодарява с прекрасен свеж вид, чудесен аромат и сладък вкус. А от такова грозде се прави само вино-елексир.

Видове вина

Ако искате да знаете каква е тайната на доброто вино, когато е вече готово за консумация, ето какво е необходимо да следите на етикета:

1. Много е важно всеки потребител и любител на вината да разбере, че за да бъде добро и пивко виното, цената му ще е висока. Грижите, които се полагат, за да се достигне до добър краен резултат не са малко, а знаете, че всяка грижа оскъпява крайния продукт.

2. На етикета трябва да следите за надпис „натурално вино”, означаващ, че това вино е произведено от концентрат и е качествено. Може да бъде изписано и „специално вино”.

3. Освен този надпис, търсете и какво е съдържанието на напитката. Задължително трябва да има написано какво е съдържанието на захар.

Сирена и вино

4. Друг важен фактор е да има адрес на фирмата-производител.

5. Върху етикета не бива да липсва информацията какво е виното – трапезно или друго.

6. Обръщайте сериозно внимание и на срока на годност.

7. Най-добре е да можете да опитате виното – трудно се избира качествена напитка само с гледане. В случай, че имате такава възможност имайте предвид, че след глътката в устата ви трябва да е останал някакъв вкус, в противен случай липсата му говори за не достатъчно качествено вино.

8. Когато бутилката се отвори единственото, което трябва да усещате като аромат, е този на виното и сладката естествена дъхавост, която носи.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати