Повече плодове и зеленчуци, по-добър живот

плодове

Не веднъж сме чували как много хора в стремежа си да са по–здрави и да се предпазят от болести и прекомерна пълнота консумират повече плодове и зеленчуци. Въпреки това обаче изследвания сочат, че повечето от хората не поемат достатъчно количество плодове и зеленчуци.

Вместо нужните им пет порции за деня те консумират едва две от тях. Да се надяваме, че тази статия ще ви накара отново да се замислите за начина си на хранене и вие ще откриете по–голям обхват от плодове и зеленчуци, които да консумирате.

Като начало трябва да се опитате да мислите позитивно и да вярвате, че ще извървите пътя до получаване на нужните количества плодове и зеленчуци за организма.

Стартираме със закуска, която съдържа чушки, гъби, салса или спанак, приготвени с яйца в омлет или завити в питка за тортила. Аранжирайте закуската с любимите си боровинки или ягоди или резен домат. Не забравяйте да добавите и плодове като ябълка, грейпфрут, портокал или просто сок. Допълнете своите палачинки, готови зърнени храни или сандвич с банани, боровинки или ягоди.

Ябълки

За обяд и вечеря помислете за комбинация от поне два зеленчука като грах и моркови или фасул и царевица. Не забравяйте да завършите своя сандвич с резен домат, лук, краставица или листо от маруля. На мястото на похапването на чипс между храненията през деня вземете например свеж и суров зеленчук.

Балансирайте своята ситост със салата от пресни зеленчуци като карфиол, моркови, целина, краставици и червени чушки, която напълно ще замести хрупкането на чипса. Хапването на изсушени плодове като кайсии, череши, смокини и фурми е отличен вариант да се заредите с енергия за целия ден.

Бъдете сигурни, че съхранявате във вашия дом достатъчно от любимите си плодове и зеленчуци и ги поставяйте на места. Така те ще са лесни за достъп, а и източните учения смятат, че е на късмет за цялото семейство. В хладилника нека са разположени на нивото на очите, а във всекидневната трябва да се намира купа с любимите плодове на вашето семейство.

Плодова салата

Не оставяйте неизядени зеленчуци, докато се развалят в хладилника. Те са чудесни съставки за зеленчукова супа или като добавка към лазаня или ястия с месо.

За да завършите своите менюта всеки ден консумирайте най–различни плодове, миксирани в плодова салата, като банани, манго, ананаси, ябълки, ягоди, кокос и други. Също можете да ги добавяте към своите десерти - към палачинки, сладолед или кисело мляко.

Когато сте на ресторант първо поръчайте салата или задушени зеленчуци. При разглеждане на обсипаните с най–различни храни бюфети като за начало се спрете на свежите зеленчуци или плодове.

Като последна стъпка, но не на последно място по важност, ще споменем шейковете. Комбинирайте любимите си плодове с или без сладолед или кисело мляко. Разгърнете фантазията си и пригответе шейка в любимата си чаша, за да изпитате по–голямо удоволствие от консумирането му.

Надяваме се, че успяхме да засилим вашите апетит и желания за консумирането на повече плодове и зеленчуци. През лятото, когато започвате своя ден позитивно с мисъл за това как да добавите повече свежи храни към вашето меню, ще оцените огромното разнообразие от тях, което топлият сезон предлага. Винаги добавяйте и огромна доза любов, добре миксирана с радост и смях за по–добър живот.

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати