gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Вреди от нощните набези на хладилника

Вреди от нощните набези на хладилника

Похапване през нощта
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Нощното похапване изобщо не е полезно. Препоръчително е да се яде последно към 18 часа, което означава, че всичко изядено след това тормози организма ни. На всеки се е случвало да се прибере гладен от дискотека или парти и да започне да рови из хладилника и да взима от всичко или пък да се събуди вечерта от обаждащия се стомах и отново да потърси утеха в любимия хладилник.

Проблемът идва, когато това стане практика, когато вечерите ви не минават без да отворите хладилника и да видите какво е останало от вечерята. Вредно е, затормозявате стомаха си много и утежнявате работата му, защото след това си лягате, така както сте с пълен стомах.

Важно е да си отговорите на следните въпроси, за да разберете дали имате страдате от синдром на нощното хранене (Night Eating Syndrome – NES) – колко често ядете вечер и какво ви кара да го правите. Ако се случва рядко, наистина не е толкова фатално, но ако го правите постоянно значи определено страдате от синдром на нощното хранене.

Нощно хранене

Той е известен още от петдесетте години на 20 век и най-често се изразява в това през деня да не се храните достатъчно, да нямате апетит и да огладнявате вечер. Вечерните набези към хладилника не са добра идея, понеже по този начин натоварвате стомаха, а е време за сън.

Организмът не преработва храна докато спите, именно затова е добре да се вечеря по-рано – за да има много по-малко остатъци от непреработена храна, когато си лягате.

Често хората, страдащи от този синдром, страдат от наднормено тегло именно заради горепосочените причини. Храненето ни дава енергия и тонус и през деня вие изразходвате онова, което сте погълнали с работа или фитнес, разходка.

Но когато ядете вечер и си лягате, храната остава във вас непреработена – затруднявате организма и храната, която изяждате се натрупва постепенно по вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати