gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лечебни свойства на дивите кестени

Лечебни свойства на дивите кестени

Печени кестени
Закачалка за торби за боклук
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
Виж ››

Кестените са дървета (и ядки) от семейството Бук. Те са отглеждани от древността в Ориента и Европа. От това следва, че китайските, японски и европейски кестеновидни ядки са с много големи ядки. Ориенталските дървета са склонни да бъдат по-малки, докато европейските дърветата притежават големи корони, подходящи за добив на дървесина. Американският кестен е различен от гъбички през първата половина на 20 век.

Кестените и в частност дивите са добре познати със своите лечебни свойства от незапомнени времена, което остава непроменено и до днес. Ядки му, за разлика от другите ядки, имат много ниско съдържание на масло (~2%) и това им пречи да се развалят лесно. Могат да се запазят с години, ако продуктът е изсушен правилно. Те имат отличен протеин.

Пресните кестени могат да се пържат, а сушените могат да се ползват за направата на брашно, и се използва в производство на хляб и тестени изделия. В Европа и Япония се правят захаросани кестени, за които е известно, че са голям деликатес. Важно е да се отбележи, че дивите кестени са склонни да имат добра реколта ядки всяка година за разлика от дъбовете и орехи.

Дивият кестен расте до 25 метра височина, с листа в групи от 5 до 7. Плодовете са позиционирани на края на клоните на дървото.

Използвани части

Кестени

Цели ядки - използват се за направата на билкови екстракти и настойки за балсами и кремове.

Традиционно листата и кората се използва за чай, кремове и запарки. Понякога листата и кората на дървото се комбинират с други билки за направата на сиропи за кашлица.

Дивият кестен традиционно се използва за направата на чай за лечение на диария или хемороиди. Див кестен Крилото се използва за направата на чай за укрепване на разширени вени или за лечение на хронична кашлица.

Има цели ядки, които не са за вътрешна употреба, освен ако не се прилагат по рецепта на квалифициран лекар. Не се препоръчват по време на бременност. Не трябва да се прилага върху ожулена кожа.

И в кратко резюме - най-големи лечебни ползи от дивия кестен са при употреба за кръвообращение, при хемороиди, разширени вени, както и за противовъзпалително и заздравяващо действие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 5
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
darkz
darkz
20.05.2013 08:12
Спиртен извлек на див кестен помага много добре при ставни болки и хрема. Казвам го от личен опит.
6
0