За Коледните пости

Пълнени чушки с боб
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-24%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
34.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

Коледните пости започват точно 40 дена преди Коледа, на 15 ноември. Времето през коледните пости се нарича Малка Четиридесетница, а Голямата Четиридесетница са съответно Великденските пости.

През тези дни преди Коледа има ограничения от някои видове храни, но в определени дни от постите е разрешено да се хапва риба и да се пие вино.

Преди да започнете да постите трябва да сте сигурни защо го правите – постът не е само спиране на храна или ограничаване от месо. Коледните пости символизират нещо много по-различно – основно става дума за смирение.

Малко хора постят заради такива причини - за повечето това е начин да дадеш възможност на организма да се пречисти от натрупаните токсини, да се разтовари.

Шаран за Никулден

Истината е, че през времето на постене можете да си приготвяте най-различни вкусни неща, които да не включват забранените от християнската религия продукти. Тоест не възприемайте постите като мъчение – съвсем не е толкова трудно, особено ако знаеш какво може и какво не може да похапваш.

Това, което не трябва да се яде по време на пости, са месо и животински продукти. Малко по-сложно е заради периода, по който се правят – на пазара няма много голямо разнообразие на плодове и зеленчуци, но винаги може да се намери някаква алтернатива.

Хапвайте повече ядки, които ще ви набавят доста от веществата, които иначе поемате с животинската храна. Препоръчват се храни като боб, булгур, ориз, киноа, гъби, различни видове кълнове, броколи и др.

Спокойно можете да ядете кашкавалот растителен произход и всъщност можете да похапвате всякакви храни, чийто произход е растителен.

Коледни пости

Освен това много вкусни и засищащи са сушените плодове, които особено по това време на годината за залели пазара. От свежите плодове наблягайте на онези, които имат повече витамини като киви, грейпфрут, портокали и лимони.

Можете да си приготвяте макарони или спагети, стига в техния състав да няма яйца. Позволено е да похапнете риба на Никулден и да пиете вино.

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати