Как да си опушим риба в домашни условия
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си опушим риба в домашни условия

Как да си опушим риба в домашни условия

Пушена херинга

Ако обичате пушена риба, можете да я направите и в домашни условия и дори ще е по-вкусна, отколкото тази от магазина. Преди да опушите рибата, трябва да я осолите.

На килограм риба се слагат 100 грама сол, рибата се затиска с тежест и се оставя на хладно за 16 часа в съд, който не се окислява и не ръждясва. Добре е преди да осолите рибата, да я почистите от вътрешностите. Люспите не се махат.

След като се извади от съда, рибата се измива със студена вода и се оставя да изсъхне, закачена на проветриво място за няколко часа. Влагата трябва да се премахне, защото иначе рибата ще се опуши по-трудно.

Топло пушената риба се получава, като се използва нагряване от 50 до 120 градуса, а студено пушената се прави с използване на температура от 20 до 40 градуса.

Топло пушената риба не издържа дълго и трябва да се изяде за един, най-много два дни. Студено пушената риба може да се съхранява няколко седмици, но ако престои дълго, тя изсъхва и губи вкуса си.

За да опушите рибата, най-добре е да използвате някаква тенекиена кутия, като отдолу разпалите жарта, а в горната част на кутията трябва да закачите рибата. Колкото е по-голяма рибата, толкова по-висока трябва да е кутията. Над жарта се слага фолио, което се надупчва, и над него се закача рибата.

Пушена риба на фурна

Когато стане златиста на цвят и вилицата лесно влиза в нея, тя вече е опушена. Пушената риба става златиста на цвят, месото лесно се отделя от кожата. Ако рибата се разпада и от нея се стича мазнина, това означава, че температурата е била прекалено висока или сте прекалили с времето за опушване.

За студено опушване с тенекиена кутия рибата се закача над жарта и веднага след като вече има достатъчно жар, се маха от нея и се оставя кутията да изстине. Този процес се повтаря няколко пъти, докато се стигне до момента, в който рибата стане готова.

Можете да опушите рибата и във фурната. За целта след като сте измили предварително осолената риба и сте я изсушили достатъчно, трябва да я сложите върху решетка.

Разположете я в най-горната част на фурната. Включете фурната на желаните от вас градуси, но трябва да се нагрява само долната й част. По този начин ще получите вкусна пушена риба.

Ето ви и една прекрасна рецепта за пушена скумрия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
sisisio
sisisio
22.09.2013 18:59
най вкусна опушена риба се получава на ябълкови и черешови не стърготини,а нарязани кубчета.има си принцип който трябва да се спазва
3
0
Ventsislav Ivanov
Ventsislav Ivanov
24.03.2013 16:28
Не от всяко дърво става свирка,това важи и за опушването.Мисля,че се използват само определени видове дървета,да не ви се получи,пушена,горчива риба.Не съм опушвал,но съм чувал,че се използват дъбови стърготини,които може да си добавите от някой дъскорезница.Колкото до опушване във фурната,звучи меко казано смешно,това си е печено на бавен огън :)
3
0