Консервиране на гювеч

Гювеч

Гювечът е ястие, любимо на възрастни и на деца. То се прави от определени видове зеленчуци и особено през зимата е много полезно, защото зарежда с витамини.

Ако гювечът е любимото ястие на вашето семейство, лесно можете да си направите зимнина, която да ви помогне за приготвянето на тази вкусотия.

Начините на консервиране на зеленчуци за гювеч са два – замразяване и стерилизиране. Най-важното е да знаете от кои зеленчуци се приготвя гювечът, за да ги консервирате за зимата.

Гювеч в буркани

Гювечът съдържа домати, патладжани, чушки, бамя, моркови, зелен фасул и зелени подправки. Ако предпочитате да замразите микс от зеленчуци за гювеч във фризер, купете по един килограм от всеки зеленчук.

Бланширайте зеленчуците на порции, като предварително сте ги нарязали на парченца. След като ги бланширате, оставете да изстинат и наредете в тави така, че зеленчуците да не се допират.

Оставете бланшираните зеленчуци във фризера за няколко часа, за да се стегнат малко, след това извадете тавите и направете няколко пликчета със смес от зеленчуци за гювеч. Така ги предпазвате от намачкване.

Когато ви потрябват, пускайте ги замразени в тавата, в която ще готвите гювеча. Зелените подправки нарежете и също замразете в малки кутийки или пликчета на порции, които ще са ви необходими за един гювеч.

Зеленчуци

За да направите буркани със зеленчуци за гювеч, нарежете чушките, почистени предварително от семките. Нарежете и доматите, както и патладжаните, на които сте отстранили дръжките.

Патладжаните може предварително да поръсите със сол и да изстискате след половин час, за да премахнете горчивината. Отстранете по-грубите части на бамята и на фасула. Нарежете ги на парченца.

Нарежете и останалите зеленчуци за гювеча. Наредете зеленчуците в буркани, като сложите по равно от всички. Добре е бамята да е отгоре, за да не се смачка. Сложете по една щипка нарязан магданоз в бурканите.

Залейте със смлени домати. След това стерилизирайте бурканите около час, извадете и обърнете с капачките надолу.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати