Опасни яйца заливат пазара

Опасни яйца заливат пазара

Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в град Добрич предотврати продажбата в търговската мрежа на повече от 8000 негодни яйца.

При рутинна проверка инспектори от дирекцията са открили нерегистрирана ферма за отглеждане на кокошки и събиране на яйца.

Сградата, в която са открити пернатите и немаркираните яйца не е била регистрирана като ферма за отглеждане на кокошки. Съгласно Наредба №1 от 9 януари 2008 г. собствениците на животновъдни обекти и производителите, които отглеждат над 50 кокошки, са длъжни да маркират добитите яйца с код на производителя.

Опасни яйца заливат пазара

Маркировката включва в себе си ветеринарния регистрационен код на обекта съгласно чл.11, ал.3 от Наредба №25 от 2005г., метода на отглеждане, инициалите BG, кода на областта и трицифрен пореден номер, който производителя получава при вписването му в регистрите на областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ).

Експертите в ОДБХ гр. Добрич са наложили възбрана върху откритите пернати, с която забраняват преместването им. Откритите в момента на проверката над 8000 бр. яйца са изпратени за унищожение в екарисаж.

Яйцата, които поставените под възбрана кокошки всекидневно продължават да снасят, се изпращат за унищожение под директен контрол на служител на ОДБХ гр. Добрич.

Собствениците на нерегистрираната ферма са получили акт са установяване на административно нарушение. Разследването по случая продължава.

Компетентните органи все още не могат да кажат, от колко време е функционирала нерегистирираната ферма за производство на яйца и колко от тези яйца са били продадени в търговската мрежа.

Очаква се с наближаването на Великденските празници инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да увеличат броя на проверките за немаркирани опасни яйца в търговската мрежа.

Рейтинг

5 2
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Потребител#168957
Едно време баба ми все си преглеждаше на ветеринар яйцата, снесени от кокошките и си ги маркираше преди да ги изяде...
0
0
Пешо Мъката
Пешо Мъката
18.06.2015 09:08
Нали има лаборатории можеше да се изследват и тогава да ги унищожават ако има проблем, но в България простите управници за да си запазят стола са готови и народа да унищожат!
1
0
Илияна Димитрова
Илияна Димитрова
07.11.2013 13:53
То тогава дайте да не ядем и домашни яйца, защото нямат маркировка ... Ръка на всичко сложихте и държавата окрадахте, затова сме на този хал
8
0
с
с
07.11.2013 13:05
само да направят гаф, няма за какво да си говорим повече, яйцата са станали тяхната проблема. нека да се грижат за техните, да ги боравят от време навреме.
2
0
зоро
зоро
05.03.2013 21:40
на майка ви в п....та тъпи инспектори. Как ще се гаврите с производството на дребна фирма. И как ще изпратите току що снесено яйце в екарисажа. Според вас било негодно. Оффф, заслужавате да ви надупим, докато вие започнете да снасяте, мамка ви мръсна....
8
0