gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Червеното месо не е вредно, а полезно

Червеното месо не е вредно, а полезно

Червеното месо не е вредно, а полезно

След като в продължение на няколко десетилетия червеното месо беше публично заклеймено като враг номер 1 за сърцето, учени от Университета в Пенсилвания са на път да го реабилитират.

Колко пъти сте чували мантрата, да изключите от менюто си всички червени меса, защото те са богат източник на наситени мастни киселини, които запушват артериите ви, водят до повишаване на нивото на лош холестерол в кръвта ви и увеличават риска от инфаркт.

Според експертите не бива с лека ръка да слагаме всички видове наситени мастни киселини под един общ знаменател. Факт е, че някои мастни киселини като лауретиновата, миристиновата и палмистиновата киселина наистина оказват неблагоприятно въздействие върху работата на сърцето сърдечно-съдовата система.

Червеното месо не е вредно, а полезно

Мит е, че всички наситени мастни киселини вредят на здравето ни, твърдят учените. Стеариновака киселина, която се среща в говеждо месо, пилешко месо (без кожата), свинско месо, зехтин и дори млякото не оказва влияние върху нивата на холестерол в кръвта ни. Стеариновата мастна киселина не оказва нездравословно въздействие върху работата на сърцето. Дори напротив.

Изследване на учени от Университета в Пенсилвания е доказало, че умерената редовна консумация на постно говеждо месо може да доведе до нормализиране на нивата на холестерола в организма.

Проучвания, проведени върху две групи доброволци са доказали, че умерената консумация на постно червено месо може дори да подобри работата на сърцето.

Червеното месо не е вредно, а полезно

Участниците в изследването били разделени в две групи, като едната всеки ден, в продължение на пет седмици, е похапвала говеждо месо. Доброволците от втората група са консумирали само риба, зеленчуци и протеини.

Въпреки, че никой от изследваните не загубил от тегло си, изследвания са установили, че доброволците от първата група са понижили нивото си на лош холестерол с почти 5%. Подобен бил и резултатът при участниците във втората група.

Според Майкъл Ръсел, автор на проучването: “Неподправеното червено месо е носител на уникално количество здравословни мазнини, за разлика от надениците и шунката. Истината е, че никой, никога не е казвал на хората да спрат изцяло приема на животински мазнини. Просто не бива да се прекалява“, уточнява д-р Ръсел.

Резултатите от проучванията на учените от Университета на Пенсилвания, намират потвърждение и в последващи проучвания на колегите им от Университета в Тексас, Британската организация по хранене и редица други независими изследвания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Oxy
Oxy
07.03.2013 14:47
Разбира се) Сетих се че А.Слабаков, който много обича свинско, казваше:"Не ям плодове и зеленчуци, защото имат витамини и може да ме хване хипервитаминоза". :) Нека всеки си яде каквото обича и това ще му е полезно!
0
0