Цветовете на храните подсказват хранителни им предимства

Цветни храни

Когато става въпрос да се определят предимствата на нещо спрямо цветовете му, то на помощ идва китайската идеология за ин и ян.

Светлинната енергия в китайската медицина е позната като чи, директно идваща от Космоса.

Зеленчуци

Тя протича през всяко живо същество на Земята. Веднъж успеем ли да я уловим, то проблеми с физическата си обвивка повече няма да имаме.

Енергията чи е съставена от два компонента – ин и ян. Когато те са в хармония, енергията тече право през нас, но ако се запушат или някоя от тях надделее над другата, това директно влияе неблагоприятно на физическото ни състояние.

Полезни храни

За да получаваме само чиста и равномерна енергия чи, то трябва да съобразим хранителния си режим с баланса на ин и ян.

Това означава да избираме ястия, които създават енергийна хармония в тялото, ума и душата ни. Това става най-добре като свързваме цветовете на храните с техните хранителни качества. Ето как:

Цитрусови плодове

Ястията и храните в синьо имат повече ин енергия в тях. Те са по-лесно смилаеми и имат главно охлаждащи свойства. Храните в червената и оранжевата гама пък съдържат повече ян енергия. Това означава, че имат стимулиращи и загряващи свойства.

Зелените от своя страна имат еднакво, балансирано съдържание на ин и ян. Това обяснява и зеленият цвят на повечето растения, тъй като тази цветова вибрация се намира в средата на видимия спектър. Зеленото е напълно хармонично.

Интересен факт е, че зелените светлинни лъчи не са нито къси, нито дълги. Освен това при тях липсва превес на студено или горещо въздействие. Именно поради това са определяни като господари на хармонията.

В основата на здравословното хранене стоят неминуемо плодовете и зеленчуците. Добре е да се ядат по пет порции на ден, за да се извлекат максималните ползи от тях.

А колкото по-ярки са те, толкова по-добре, тъй като дълбоко оцветените плодове и зеленчуци имат по-високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти.

Различните цветове се характеризират с различни ползи, а освен това внасят и разнообразие. Затова, колкото по цветно е менюто ви, толкова по-добре.

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Наивна
Наивна
02.01.2015 12:24
Изяжте дъгата ;)
0
0