gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Разрешиха сиренето със заместители

Разрешиха сиренето със заместители

MarianaMariana
Джедай
2579574k
Българско сирене
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
6.00 лв.
Виж ››

В края на миналата година беше приета спорна Наредба за производство на мляко. Целта на тази наредба беше да се ограничи едновременното производството в мандрите на продукти от мляко и от заместители.

Съгласно силно критикуваната от млекопроизводителите и млекопреработвателите наредба в българските мандри се забранява едновременното произвеждане на продукти от мляко и продукти, в които са вложени растителни мазнини. Подобни ограничения, обаче не се поставят пред вносните млечни продукти.

Овче сирене

Още с предлагането на ограничителните текстове, редица от водещите производители на мляко и млечни продукти се обявиха против абсурдната наредба и ограниченията, които тя поставя пред българските производители. Силно критикуваните текстове на наредбата бяха внесени за обсъждане в парламентарната комисия по земеделие лично от тогавашния министър на Земеделието и горите - Мирослав Найденов.

Въпреки критиките на представителите на българския бизнес, които се изказаха остро срещу недопустимата държавна намеса в регулирането на този хранителен сектор, както и поставянето на ограничения пред българските производители, ведомството не отстъпи от позицията.

Сирене със заместители

Скандалната наредба, която поставя в неравностойно положение българските млекопреработватели и млекопроизводители, беше гласувана и приета. Широка медийна кампания се опита да представи новата наредба като ориентирана към общественото здраве и приета изключително в интерес на потребителите на мляко и млечни продукти.

Няколко големи български млекопроизводители атакуваха дискриминационната наредба в административния съд. Доказателствата, които бяха представени по време на делото доказват, че по текстовете на наредбата са постъпили остри коментари от много страни-членки на Европейския съюз (ЕС), в т.ч. Испания, Франция, Германия.

Козе сирене

Изнесени данни по време на съдебното заседание показват, че на 29 август, два дни след обнародването на наредбата, Европейската комисия е изпратила съображенията си са наличието на съществуващи противоречия между конкретната наредба и действащи правни норми в ЕС.

Решение на Върховния административен съд от началото на месец април отмени действието на наредбата, като незаконна на първа инстанция. Делото беше образувано по жалбата на „Млечни продукти Тракия“, Националната асоциация на млекопреработвателите в България, фирма „Кодап“ и „Българско сирене“.

В мотивите за решението си тричленния състав на ВАС посочва, че България не може да нарушава европейските процедури по съгласуване на вътрешните регулаторни механизми.

Отмяната на наредбата може да бъде атакувана пред петчленен състав на ВАС в четиринадесет дневен срок от обнародването му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати