gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Черният чай е полезен за диабетици

Черният чай е полезен за диабетици

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Черен чай
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
33.75 лв.
Виж ››

Черният чай търпи най-продължителна обработка от всички останали чайове. Минава през пълен процес на ферментация. Именно дългият процес на обработка определя черният цвят на напитката. Вкусът му може да е от плодов до пикантен.

Консумацията на черен чай се смята за изключително полезна. Той е един от най-добрите заместители на кафето, тъй като количествата на кофеин в него са малко, но достатъчно, за да подпомогнат притока на кръв в мозъка. А е доказано, че малките количества кофеин предпазват сърцето.

Черният чай е подлаган на редица изследвания. Японски учени доказаха, че редовната консумация на този вид чай потиска вредните последици от мазните храни за организма. А те водят до диабет от тип 2.

Ползи от черния чай

Американски и английски физиолози пък наскоро изследваха действието на черния чай върху кръвната захар на опитни животни. В 75% от зайците, които получавали екстракт от чая, нивото на кръвната захар се понижавало в течение на 2 часа с цели 30%.

Връщането на предишното ниво пък ставало изключително бавно. Учените заключват, че действащото вещество в чая е теафкавин. То се получава при ферментацията, през която минават листата на черният чай.

За сравнение така полезният зелени чай няма този ефект. Теафлавинът блокира работата на ензима амилаза, който разгражда нишестето. Така, нишестето от тестените изделия, картофите и други храни, съдържащи го, не се разкъсва на глюкозни молекули.

Диабетици

По този начин в кръвта попада по-малко глюкоза. От всичко това излиза, че 2 – 3 чаши черен чай дневно са много добра добавка към диетата при диабет у възрастните. Черният чай дори може да предотврати появата на диабет.

Освен тези, черният чай има и множество други полезни и здравословни ползи върху организма. Горещата напитка намалява опасността от сърдечни проблеми, рак и болестта на Паркинсон.

Както с всяко нещо, обаче, и с консумацията на черен чай трябва да се внимава. Наред с ползите си, при прекомерна употреба той може да довее и до неприятни последици.

Прекаляването с чая не се препоръчва заради съдържащия се в него кофеин. Той е в малки количества, но се усвоява много по-бързо от организма, отколкото този в кафето. А когато е в големи дози, натоварва цялата система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest