gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За какво е полезен мурсалският чай

За какво е полезен мурсалският чай

Мурсалски чай
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
Виж ››

Мурсалският чай е многогодишно растение. Смята се за билка, с несравнима лековита сила. Известен е още като Планински, Пирински, Алиботушки и Шарпланински чай. За приготвянето на чая се използват целите цъфтящи стръкове.

Растението от местността Мурсалица, над родопското село Мугла, се счита за едно от чудесата на Родопите. Легендата разказва, че бог Дионис сам е избрал мястото, където да расте билката. Там и до ден днешен се правят курбани по времето, когато тя се бере. Тъй като не се среща често у нас, Мурсалският чай е включен в Червената книга на България.

Учените посочват, че в чая се съдържат всички елементи, необходими на човешкия организъм.

Чай

Мурсалският чай съдържа голямо количество флавониди. Има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. Намалява кръвното налягане и съответно понижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт.

Поради високото съдържание на танини и етерични масла, мурсалският чай е използван за лечение на болести на дихателната и отделителната система. Много лекари го препоръчват за лечение срещу чернодробни и бъбречни заболявания, тъй като съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и още полезни елементи.

Мурсалският чай предотвратява развитието на ракови клетки в организма и предпазва развитието на атеросклерозата. Благодарение на добре изразената му противомикробна и противовъзпалителна дейност, оказва много добро действие върху храносмилателната система на човека. Препоръчва се при хроничен гастрит, ентероколит и други чревни заболявания.

Ползи от мурсалски чай

Освен останалите му качества, Мурсалският чай се счита за българската виагра. Това следва от неговото противовъзпалително, противомикробно и противовирусно действие, чрез което оказва изключително благоприятно въздействие върху пикочно-половата система.

Любопитна подробност около Мурсалския чай е, че американските и руски космонавти го пиели по време на подготовката си за полет.

Мурсалският чай е приложим при редица заболявания. При бронхит, астма и бронхиална астма, при кашлица и възпаление на сливиците, при грип. Дори предпазва от появата на ракови образувания.

Мурсалският чай се бори ефективно с депресии. Той е и една от малкото билки, които могат да се дават безпроблемно на деца под 5 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 8
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати