Внимание! Опасни козунаци заливат пазара за Великден!

Козунак

Колкото повече наближават светлите великденски празници, толкова по напрегната е работата на инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Освен за некачествени бои за яйца, немаркирани яйца с неизвестен произход и качество, експертите от агенцията трябва да внимават и за агнешко месо без съответната документация, което много предприемчиви търговци ще се опитат да пласират за Великден и Гергьовден.

Великденски Козунаци

От асоциацията българските хлебопроизводители алармират за нова потенциална опасност. Козунаци менте ще наводнят българския пазар за празниците. Не става въпрос просто за имитиращи продукти, а за продукти, които могат да представляват опасност за здравето на потребителите.

Опасни козунаци

Причина за тревогата е прехвърлянето на козунаците от категория „хлебни изделия, към категория „печива“. По този начин производството на козунаци, не по традиционните рецепти, а от изкуствени миксове с яйца, захар, подсладители и мляко става напълно законен.

Въпреки, че готовите миксове за производство на козунаци са безопасни за здравето според европейските стандарти, химичния им състав е изпълнен с голям брой консерванти и оцветители. Нещо повече, захарта в тях е заменена от подсладителя ацесулфин.

Консумацията на изделия, които съдържат ацесулфинът може да бъде опасна за здравето. Най-застрашени са децата, при които тази субстанция може да предизвика нервни разстройства.

Не бива да пренебрегват риска и хората с чувствителни стомаси които могат да изпитат чревен дискомфорт. Ацесулфинът може да предизвика остри алергични реакции и дерматологични проблеми.

Никой от компетентните органи или производители не е в състояние да прогнозира каква част от козунаците на българската трапеза ще са произведени по традиционната технология с истински яйца, мляко и захар и колко ще са омесени от изкуствени миксове.

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати