Симптоми при предозиране с кофеин

Пиене на Кафе

Индустрията, занимаваща се с кофеин, е мащабен бизнес, лежащ на раменете на многобройните му потребители, консумиращи го под формата на сутрешното си кафе или сода. Потребителите на кофеина обаче игнорират разрушителното му влияние върху организма.

Това вещество може да се намери в шоколада, чая и други продукти, познати като болкоуспокояващи, като ацетаминофена и аспирина. Използва се и при друго лекарство - антихистамин, което е срещу сънливост. За пристрастените към кофеин, незабавното спиране на приема на обичайните дози води до главоболие, продължаващо от няколко дни до седмица, или повече, в зависимост от степента на зависимост. Това е само един от симптомите, свързани с кофеина.

Пристрастените хора изпитват физически неразположения като главоболие, напрежение в мускулите, безпокойство, нервност, замаяност, запушен нос, повдигане, преумора, треперене и раздразнителност. Това са само част от страничните ефекти на кофеина, които се срещат при повечето зависими. Те са по-скоро на психическа основа, отколкото на физическа, както се споменава и в книгата „Nutrition in Exercise and Sport” на Ирс Волински, публикувана през 1998.

Предозирането с кофеин води до проблеми като:

1. Силни болки в корема

2. Вълнение

3. Объркване

4. Дехидратация

5. Тежко дишане

6. Треперене на мускулите

7. Повръщане, понякога даже и на кръв

8. Температура

Кофеин

9. Шум в ушите

10. Раздразнение

11. Ускорен пулс

12. Често уриниране

13. Пристъпи

14. Безсъние

15. Мастопатия

16. Безпокойство

Кофеинът е причина за създаването на ненужен инсулин в кръвта, което е потенциален здравословен риск. Има ефект и върху менструалния цикъл, като го прави по-болезнен от обичайното.

Има два основни странични ефекта от кофеина.

Първият се дължи на факта, че той е диуретик, т.е. течните продукти, съдържащи кофеин, водят до дехидратация, която пък от своя страна води до умора.

Вторият негативен ефект е, че той действа като стимулант.

Стимулантите са призрачните реактори, причиняващи стрес на тялото, без да го снабдяват с нужните му витамини и минерали. Така използваме наличните нутриенти и енергия, за да можем да се справим с това въображаемо препятствие. Причиненият стрес е подобен на този, предизвикан от някаква неприятна житейска ситуация и индиректно това действа на сърцето и на физическото здраве на организма - и външно, и вътрешно. Външния ефект от кофеина се изразява в загуба на тегло, бледа кожа, влажни очи и др.

Чрез кофеина нутриентите, осигурени за разнообразните функции на организма, се преразпределят бързо, но имат дълготраен негативен ефект за здравето на човека. С цел избягване на този дефицит, на тялото му е необходим подходящият нутриент. Чак тогава, то ще се чувства добре, правейки по-лесно превъзмогването на кофеиновия ефект и чак след това- превъзмогването на самото пристрастяване.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
катя
катя
05.08.2011 15:22
Мерси за полезната статия.

3
0