Защо пресните картофки са по-полезни от старите

Пресни Картофи

Картофите са култура, любима на българите. Историята на отрасла започва с първите европейски сведения за него през 1537 г., от испанския конквистадор Кастелянос. Още тогава тези зеленчуци са считани за нездравословна храна. Въпреки това, днес съществуват на 1000 сорта картофи. У нас, от растителните храни те са на второ място, след хляба.

Доста объркващ е въпроса за това как влияят картофите на физическото ни състояние. Половината лекари-диетолози казват “Яжте картофи.”, а друга: “Не яжте картофи.”

В състава си картофите включват вода, нишесте, 0, 9% захари, целулоза, мазнини и белтъчини, значително количество аминокиселини, минерални соли, като обикновено са богати на витамин С – едва 200-300 г от зеленчука покриват дневната нужда от този витамин.

Картофи

Трябва обаче да се знае, че с времето, нивата на витамини в тях се понижава. От това следва, че пресните картофи са по-полезни от старите.

В пресните, пролетни картофи, се съдържа значително по-високо количество витамин С, а от другите витамини по-значимо са представени витамините В1, РР, К и др.

За сметка на тях, целулозата е едва 0.5%. Освен това, в младите и пресни картофи токсичните химикали са по-малко, тъй като те просто не се обработват с такива.

Относно въпроса за здравословните и калорични храни, трябва да се отбележи, че картофът сам по себе си е нискокалоричен. Той има едва 80 калории. Това автоматично го прави храна, подходяща за хора с наднормено тегло и такива, искащи да свалят излишните килца.

Пролетни Картофи

Картофите имат и изразен диуретичен ефект. Най-добри е да се варят добре измити и необелени. По този начин съдържащият се витамин С се съхранява максимално, за сметка на калия, който се губи. Когато се варят на пара пък става обратното - калият се запазва, но витамин С бива сведен до минимум.

Когато се съхраняват дълго време, при температура над 10 градуса, витамините в картофите снижават стойностите си. Този процес е неизбежен. Поради това е най-добре картофите да се консумират пресни.

Дори да нямате в наличност пресни картофи, консумацията на стари такива също е полезна. Всичките им лоши качества се премахват, когато минат през термична обработка.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати