Юни е месец, в който излиза един от най-сочните и вкусни плодове - черешата. Този плод съдържа много магнезий, манган, мед, желязо, калий и калций. Отделно са витамините, фибрите, леките етерични масла и всички полезни вещества, които предпазват организма от редица болести. Вкусните плодчета нормализират работата на чревния тракт, имат и противовъзпалителен ефект.
Сортовете череши създават различни усещания за сетивата. Едни са по-хрупкави и киселеят леко, други са меки и много сладки. Сортовете са различни, има червени и жълтеникави на цвят, които наричаме бели череши. За тях се смята, че ползите им са повече от тези на добре познатия червен плод.
Полезни съставки в белите череши
Твърди се, че белите череши са по-полезни от червените. Белите всъщност са по-бледи на цвят, защото съдържат по-малко количество пигмент. Заради това са по-подходящи за алергичните хора, както и за неукрепналия детски организъм. Склонните към обриви, следствие на хранителни алергии, трябва да се насочат твърдо към белия сорт.
Белите череши според изследванията съдържат също толкова полезни микроелементи като червените, но в добавка и някои редки витамини като RR и F, но пък желязото и витамин В са в по-малки дози от тези в червените.
Друга положителна особеност на белия сорт е, че при изсушаването на плода полезните му съставки не се губят. Антиоксидантите са в значително присъствие в състава и позволяват плодът да се използва за успокоение на нервната система. Те пречат на пикочната киселина да се отлага в тялото и да се натрупва в костите, затова ги препоръчват на болните от подагра.
Ползи от консумацията на бели череши
Този плод съдържа по-малко каротеноиди и флавоноиди от червения сорт, който се препоръчва за забавяне на процеса на стареене, като противоракова и антивирусна защита, но белите череши пък са по-подходящи при пептична язва, проблеми с дебелото черво и при екзема, бронхит и артрит.
Те имат свойството на прочистват тялото от токсини, заради слабителното си действие, подпомагат работата на храносмилателната система, както и на сърдечно-съдовата. Плодът е не по-малко вкусен от червената череша и намира различни кулинарни приложения в печива, за сладка и конфитюри, за компоти и сокове.
Вижте и как да си приготвите сладко от бели череши.
Коментари