Плодов сок замества мазнините в шоколада?

Калории в шоколада
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Ах, богат и наситен вкус на шоколад: какаови зърна, захар и... плодов сок?

Да, плодов сок. Той може да бъде новата съставка в производството на шоколад или поне така оповестява изследване, представено по време на годишната среща на Американското химическо общество в Ню Орлиънс. Това не е някаква прищявка като деликатеси в стил "беконов шоколад", а е опит да се направи сладкото лакомство здравословно.

Професорът по химия Стефан Бон от Университета "Уоруик" и колегите му съобщават, че са намерили начин да влеят в шоколада плодов сок, диетична кола или течност с витамин C, за да заменят до половина количеството мазнини, които обикновено се съдържат в сладкото изделие.

Черният шоколад се слави с това, че е много полезен за здравето на сърцето. Свързват благотворните му свойства с намаляване на риска от инфаркт и инсулт. И все пак лакомството остава с доста голямо съдържание на мазнини - 13 г на 60 г шоколад. Това е 20 на сто от дневната допустима консумация на мазнини, която се препоръчва при хора, придържащи се към дневен прием на 2 000 калории.

Плодови сокове

Бон и колегите му са тествали технологии, които позволяват да се намалят мазнините, без да се губи кадифеното усещане на шоколада в устата. Те казват, че са открили начин да се напълни шоколадът с "микро-балони", които да съдържат сок или други течности. Микро-мехурчетата запазват при разтопяване в устата текстурата на шоколада.

Бон коментира: "Този начин на производство се грижи да се съхранят свойствата, които правят шоколада "шоколадов". В новото лакомство има просто плодов сок вместо мазнини", и допълва: "Сега се надяваме хранително-вкусовата промишленост да предприеме следващи стъпки и да използва технологията, за да произвежда вкусни, с по-ниско съдържание на мазнини шоколади и бонбони".

Шоколад

Изследователите са използвали сок от ябълка, портокал и червена боровинка, за да го влеят в черен, фин млечен и бял шоколад. "Тъй като сокът се разрежда с шоколада, той не прикрива шоколадовия вкус", казва Бон.

"Налетите с плодов сок лакомства са вълнуващ хибрид между традиционния шоколад и сладките изделия със сок", уточнява той. Изследователите вече са съобщили за своето изобретение в журнала "Материалознание".

Нововъведението с добавяне на плодов сок обаче може да накара шоколадовите пуритани да възнегодуват. През 2007 г. Управлението за контрол на качеството на храните в САЩ предложи да се позволи използването на олио, с което да се замени какаовото масло в шоколада.

Това отключи много обществени спорове. През 1999 г. Европейският съюз издаде съгласие, позволяващо шоколадите на растително-маслена основа да се продават на Стария континент, но само под етикета "фамилен млечен шоколад".

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати