Изхвърляме една трета от храната си

Храна

Доклад на ООН показа, че една трета от произвежданата храна в света отива на боклука.

Според главния директор на организацията - Хосе Грациано Да Силва, неоползотворената храна се равнява на брутния вътрешен продукт на Швейцария.

Всяка година се произвеждат 4 милиарда тона хранителни продукти и такъв голям процент от пропиляна храна е недопустим.

Пазаруване на храна

Да Силва разкрива притесненията си от тази тенденция, тъй като по обявени данни 870 млн. души по света гладуват ежедневно.

Неизядената храна се изхвърля най-често заради строгите срокове на годност, придирчивостта на потребителите, слаба инфраструктура и складовата база в развиващите се страни.

Като нация, която изхвърля най-много храна, бяха обявени британците. Те изхвърлят средно по 30% от храната, която произвеждат или купуват.

В България се изхвърля средно по 140 000 тона храна. В същото време всеки пети българин живее на прага на бедността и е лишен от разнообразна и пълноценна храна.

Развалена храна

Мая Калчева – изпълнителен директор на на Българската хранителна банка, предлага неупотребяваната храна да се дарява.

Според Калчева основната причина, заради която хората предпочитат да изхвърлят храната си, вместо да я дарят на социални кухни или домове за сираци, е облагането с данък на дарените стоки, който правителството упорито отказва да премахне.

По последни данни броят на гладуващите българи сериозно нараства. От социалните кухни отчитат, че средно са посещавани от 750 граждани на месец, като голяма част от тях са деца с различни заболявания.

Българските търговски вериги също унищожават големи количества храна.

Агенцията по безопасност на храните твърди, че нашенските вериги са стигнали до тази порочна практика, за да не плащат екарисажа за унищожаването на тази храна - т.е. развалената храна да бъде преработена и отново върната в магазина.

Големите количества погубена храна добавят към земната атмосфера 3.3 млрд. тона парникови газове всяка година.

По този повод различни организации стартират кампанията - Глобалната храна: Не изхвърляй, Не купувай”.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати