Според доклад на USDA (Министерство на земеделието на САЩ) 30% до 40% от закупената храна се изхвърля. Тази тревожно висока цифра се равнява на 161 милиарда долара похарчени за храна годишно. И макар да се организират акции за намаляване на хранителните отпадъци, много хора все още игнорират този сериозен проблем.
Ако сте решили да бъдете умни и да пробвате да не изхвърляте храна, като редуцирате хранителните отпадъци в дома си, диетологът Дана Анжело дава примери и конкретни насоки как да осъществите това полезно начинание.
Ако сте решили, че е време вие и вашето семейство да се научите как да намалите хранителните отпадъци вкъщи, ето няколко полезни съвети:
1. Как да започнете
Нормално е да купувате едни и същи хранителни продукти всяка седмица, но това често може да доведе до прекомерно закупуване на продукти, от които вече имате у дома. Преди да подготвите списъка за пазаруване, преровете хладилника и шкафовете, за да видите какви храни имате останали вкъщи и какво може да приготвите с тях.
Следващата стъпка е планиране на храненията. Вместо да бързате до магазина в последния моменти или да поръчате пица, ако предварително решите какво ще готвите, това ще ви помогне да намалите изхвърлянето на храна.
2. Какво да ядете
Има много ястията, които можем да си приготвим с остатъците от храна от предната седмица. Ето какво:
- Ако разровите във фризера, може да намерите неща като готови палачинки за закуска и хлебчета за сандвич - след като хлябът замръзне, можете просто да го препечете или да го сложите директно във фурната, за да се размрази;
- Ако правите пица всяка петък вечер, домашното тесто спестява доста пари. Използвах остатъците от тестото, за да приготвя мини пици за обяд на децата и чеснови хапки за предястие за вечеря. Всичко останало в хладилника отива на пицата - включително и всички сосове, които имам под ръка;
- Ако мога да го вкарам в кесадия, децата ми ще го изядат. Друг вариант е директно да сложите съставките в съд за печене - имате импровизирано ястие лазаня кесадия;
- Неделната вечеря става още по-добра - печено пиле с зеленчуци от местния пазар. Остатъците се превърнаха в пилешки бульон за супа и сандвичи за през следващата седмица;
- Може да превърнем стария хляб и няколко яйца в здравословен гювеч за закуска (това е чудесна опция за бързо хапване). Остатъците се замразяват и после се притоплят в микровълнова преди хапване.
3. Какво научихме
Цялото това преживяване по умното използване на хранителни продукти ще ви се види доста по-лесно, отколкото очаквате, плюс това ще се почувствате толкова добре, знаейки, че намалявате изхвърлянето на хранителни отпадъци. Навярно е всяка седмица ще е като тази, но ето и няколко добри стратегии, които да използвам занапред. Ето кои са те:
- Купуваме твърде много солени закуски - макар че децата съвсем спокойно могат да оцелеят и без крекери. И все пак купуваме често микс от крекери, хумус, маслини и пълнозърнести закуски, които скриваме бързо в шкафа, преди да бъдат видяни;
- Фризерът е в основата на всичко - от там може да изкарате какво ли не - от пиле, колбаси и песто, а да вкарате презрелите банани. Използването на фризера е от ключово значение за намаляването на хранителните отпадъци;
- Спестяването на храна спестява пари. Това ни е пределно ясно, но ще се почувствате толкова добре, когато осъзнаете, че сте спестили повече от 300 долара;
- Смутитата за закуска са чудо на чудесата. Дори съставките, които са тръгнали да изсъхват или да стават меки могат, да се използват с помощта на високоскоростен пасатор (ако нещо остане, може да го изсипете във формички и да замразите - така допълнително намалявате хранителните отпадъци);
- Цялото пиле е добра инвестиция - между супата, салатата и сандвичите, получаваме повече от шест различни ястия за моето семейство.
Коментари