Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои са ядливите храни, които сме свикнали да изхвърляме?

Кои са ядливите храни, които сме свикнали да изхвърляме?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
1 от 5 Снимки

Кора от диня


Колкото и странно да ви се струва, кората на динята е изключително полезна и не бива да се изхвърля. Пасирайте я в блендера и я добавете в смутито или сладоледа. В нея се открива аминокиселината цитрулин, която подобрява кръвообращението.

Всеки има своите предпочитания в храненето. Истината обаче е, че 99% от остатъците от храната, които изхвърляме, са много полезни, а ние с лекота ги захвърляме в коша за боклук.

Природата така е създала своите дарове, че обикновено външната обвивка на много плодове, зеленчуци и семена е най-наситена с витамини, минерали, фибри и съответно е най-хранителна. Но хранителната индустрия или я отделя механично /както при белия ориз/, или в крайна сметка ние сами вкъщи се лишаваме от нея.

Типичен пример за хранителен отпадък, на който можем да намерим много полезни приложения, са банановите кори, които са безценен източник на калций. Те разкрасяват кожата ни и избелват зъбите ни. Вижте в галерията горе кои са останалите храни, които сме свикнали да изхвърляме, а не трябва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Ирина Андреева Jolie
Ирина Андреева Jolie
За да се сготви лука с обелките трябва обаче много собре да се измие,защото ума много бактерии именно по тях.Те са в най-голяма блузоат до пръстта.
15.03.2016 15:50