Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Ядливите цветя и в кои ястия да ги добавяте

Ядливите цветя и в кои ястия да ги добавяте

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74
Ядливи цветя
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.

Тази статия има за цел да покаже кои цветя могат да се използват за готвене. Още преди хиляди години хората използвали цветята в различни ястия, салати и напитки. В последно време се заговори за това кои цветя може да използваме в нашите ястия. Цветята се използват както като продукт за дадено ястие, така и за украса. Някъде даже ги замразяват в кубчета лед и ги използват за украса на напитките.

Важно е обаче, когато купуваме от пазара или късаме от градината, да знаем какво ядем, защото както при гъбите, така и при цветята има отровни. Както предполагам знаете, всички цветове на зеленчуци и ароматни растения са ядливи.

В Япония често използвани са хризантемите, в Европа - латинките, теменужките и маргаритките. Там тези цветя най-често се използват за салати и за украса на ястия.

Готвачите от средния изток използват вече много години розите в кулинарията. Събират ги по изгрев слънце от обширните полета на Либия и ги преработват на място, за да не се загуби ароматът им. Използват розовата вода за направата на екзотични сладка, които поднасят с кафето.

Повечето рози са ядливи, но както всички останали цветя трябва да се измият старателно и да се избягва бялата част, която се намира в основата на розите, защото тя горчи. Също така избягвайте рози, напръскани с пестициди. И така, нека изредя всички цветя, които можете да използвате в кухнята си:

1. Пореч

Пореч

Цветовете му имат син цвят и наподобяват звезди. Може да се използва за пуншове, студени супи, сорбета, запеканки от кашкавал и извара, за торти и др. Младите листа могат да се добавят към супи или печени меса, малко преди да се приключи с горвенето;

2. Невен

Невен

Както знаете има малки цветове с жълто-оранжев цвят. Може да се използва при приготвянето на супи от месо и риба, в ястия с макарони и ориз, както и в салати;

3. Лилия

Нейните листа и тичинки много добре подхождат за украса на салати и торти. Може и да се захаросат;

4. Мушкато

Мушкато

С неговите цветове и тичинки може да се поръси десерт. Може да се използват също и за коктейли и напитки и да се замразят в кубче лед. Може да ароматизирате с мушкатото варени плодове като ябълки и круши.

5. Лавандула

Лавандула

Цветовете и листата на лавандулата чудесно подхождат в чаша шампанско. Могат да се използват в шоколадови десерти, торти и сладкиши. Може да ги използвате и когато правите винен сос, печени меса и рагу.

6. Маргаритка

С листата на маргаритката може да поръсите салата, отворен сандвич. Може да се поръсят върху варени зеленчуци малко преди поднасяне. Може да ги сложите и в ястия с макарони и ориз.

7. Латинка

Латинка

Латинката има леко лютив вкус. Може да се използва за поръсване на салати. Използва се също в запеканки с кашкавал, сирене и извара, както и в кишове.

8. Роза

Рози

С листата и пъпките на розата могат да се украсяват сладоледи и сладкиши. Когато се захаросат, листата на розата могат да се използват за украса на торти.

9. Теменужка

Ядливите цветя и в кои ястия да ги добавяте

Младите листа на това цвете се използват за салати, защото са много вкусни. С цветовете на теменужките могат да се украсят сладоледи и торти, ако са захаросани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest