Колко пъти на ден трябва да се яде и как най-добре да се разпределят храненията през деня?
На този въпрос не може да се отговори еднозначно поради факта, че всяко тяло е различно и от значение е и възрастта.
Приема се, че човек трябва да яде 5 пъти на ден. Има 3 основни хранения: закуска, обяд и вечеря, както и допълнително преди обяд и следобеден чай.
На практика да се поддържат редовни часове за хранене е доста трудно. Това се определя от различни фактори - работа, ангажименти, срещи, чиито график често противоречи на насроченото хранене.
Въпреки това трябва да се прави всичко възможно, за да не се прескачат основните хранения и да не се позволяват дълги интервали между храненията.
Ето защо между основните хранения, трябва да се хапва преди обяд и да се пийва следобеден чай с лека закуска.
След дълго прекъсване без храна тялото се чувства гладно и след преяждане много лесно може да натрупа мазнина, което не е препоръчително.
Биологичният часовник на тялото
В тялото на всеки човек има биологичен часовник. Той е този, който решава какво време е необходимо, за да се изпълняват жизненоважни функции като работа, почивка и сън.
Може да се предположи, че денят е разделен на два етапа:
• работоспособност около 16 часа;
• почивка/сън/ около 8 часа.
Биологичният часовник също така контролира и времето за хранене.
Закуска – основна храна
Счита се, че закуската е най-важното хранене за деня. Сутрин тялото има най-много нужда от енергия. Необходимо е да бъде доставена и глюкоза към мозъка. Закуската трябва да е богата на въглехидрати, но без да са прости захари. Добре балансираната закуска трябва да се състои от продукти с голямо количество белтъчини, зеленчуци и плодове.
Например мюсли с плодове, рохко яйце със зеленчуци, извара с добавка на див лук, бъркани яйца със зеленчуци и чай.
Закуската трябва да е възможно най-скоро след събуждане, т.е. между 6-7.30 часа.
Втората закуска скъсява времето между закуска и обяд и тя кара тялото да не чувства глад. Тя се състои от плодове и зеленчуци, под формата на салати с кисело мляко или айран. Това е времето между 10-11 часа.
Обядът е също толкова важен, тъй като в средата на деня, тялото има нужда от ново енергийно зареждане. Той ще придаде сила и енергия за втората част от деня.
За да осигурите на тялото необходимата енергия и все пак да не се преяжда, обядът трябва да се състои от не много гъста супа, месо или риба и зеленчуци. Това е времето между 13 и 14 часа.
Следобедният чай или закуска се консумира между 16 и 17 часа. Тук може да се консумират плодове и млечни продукти, но в разумни количества.
Последното хранене за деня е вечерята и тя е също толкова важна, колкото и останалите хранения, тъй като предстои дълга пауза за сън.
На вечеря може да се консумира леко месо или риба, млечни продукти, яйца, пълнозърнест хляб, както плодове и зеленчуци.
Много е важно да не преяждаме! Това може да причини трудно заспиване и безсъние. Така че вечерята не трябва да бъде много обилна и трябва да е лесна за преработване от стомаха. Тя трябва да се състои най-късно до 20 часа.
Коментари