Седем ужасяващо вкусни деликатеса

Ужасяващи деликатеси

Някои обожават шкембе - факт. И докато любителите на сварен с мляко и подправен с много чесън телешки стомах поглъщат с наслада лъжица след лъжица от чорбата, други гнусливо поглеждат настрани и си поръчват пържени яйцеклетки на пернати (разбирай яйца на очи).

Истината е, че това, което някои намират за вкусно, може да предизвика сериозно гадене у невинните странични наблюдатели. Може да си мислите, че желирана свинска пача от свински крака и уши е най-гадната гледка на света, но това е само, защото никога не сте опитвали някои от следващите „деликатеси“.

Балут (Филипини)

Балут

Нашето предложение за изискано предястие идва от Филипините и се казва Балут. „Деликатесът“ представлява оплодени патешки яйца. Изисканите ресторанти на острова поднасят патешките ембриони точно на 17-ия ден след оплождането, когато малкото патенце все още няма оформени нокти, кости, човки или перца.

Балутите се сваряват рохко и се поднасят заедно с черупките. От вас се очаква да пробиете черупката, да изпиете сока, след което да, хм, се насладите на патешкия ембрион.

Супа от кръв (Виетнам)

Наричат я Тиет Кхан и се счита за традиционно виетнамско ястие. Готови ли сте да запишете необходимите продукти? Трябват ви само пилешки воденички, много патешка кръв, фъстъци и билки. И да не забравим – изстудете преди поднасяне, така кръвта се желира и...Да ви е сладко.

Ескамоли (Мексико)

Ескамоли

Обичате по-пикантните храни и сте луди по начосите е такото. Защо не опитате ескамоли? Ескамолите приличат на обикновени бели бобени зърна с мек вкус, който удивително напомня на масло. Всъщност те са яйца на „голяма черна липометна мравка“ и се считат за голямо лакомство в земята на ацтеките.

Лютфиск (Скандинавия)

Различията в националните кухни обикновено опират до процесите на термична обработка и влаганите в ястието подправки. Забравете за лютите чушки, викингите слагат рибата си направо в луга.

Лютфиск се приготвя от изсушена бяла риба (треска), която последователно се накисва във вода, луга и след това отново във вода, докато придобие вид на желе с неопределен цвят. Поднася се с гарнитура по избор.

Пържена тарантула (Камбоджа)

Хората, които не си падат по морските специалитети могат да си поръчат добре изпържена тарантула. Пържените гигантски отровни паяци са любими на камбоджанците. Гадините, с големина на човешка длан, се овалват в смес от брашно и чесън и се изпържват в силно сгорещена мазнина до хрупкавост.

Казу Марцу

Най-смелите туристи хапват краката и горната част на тялото, които са приятна хрупкави. Местните обикновено изяжда цялата тарантула, заедно със стомаха и яйцата.

Казу Марцу (Италия)

Да завършим обяда с изискано италианско сирене и чаша вино. Непременно опитайте сиренето Казу Марцу. То се приготвя от овче мляко, което в процеса на ферментация се оставя на открито, така че мухите да кацат на него и да снесат яйцата си в него.

След това се прибира на хладно и се съхранява докато новоизлюпените ларви успеят да пробият път през питата, придавайки му уникален вкус и аромат. По какво можете да познаете, че сиренето Казу Марцу е прясно? Много лесно – ларвите още мърдат.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати