gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Как да подредим коледната трапеза?

Как да подредим коледната трапеза?

Коледна трапеза
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.50 лв.
Виж ››

Дните около Коледа са едни от най-хубавите за всяко семейство. Споделените мигове около елхата с играчките, ароматът на сладки и смехът на любимите хора – това е безценно. В тези дни главните събития се случват около трапезата за Коледа, с всички вкусни ястия и уюта, който създава. Поради това тя трябва да е подходящо подредена - с правилните ястия, които поводът изисква.

Традиционната коледна маса трябва да е богата. Детайлите трябва да са в премерено количество, но не и прекалено много. Първият вариант е да заложите на класически и изчистени форми в бяло и сиво. Карираната покривка е задължителна, ако искате масата да грее в топли цветове. Най-доброто решение е отдолу да заложите на чисто бяла покривка, върху която да се постави по-малка и декоративна такава.

Свещите също са задължителен елемент от красивата коледна трапеза - в типичните червени цветове. Добра идея е в стъклена ваза да поставите няколко елхови клонки, от които да се носи приятен аромат през цялата вечер. За да добавите специално отношение в подредбата на чиниите и приборите за всеки гост, оставите пред него написано от вас лично послание.

Ако желаете тази година да придадете по-модерна визия на коледната ви маса, то заложете на друг подход за аранжиране на масата. Играта с цветовете и акцентирането върху контрастите на бялото, червеното и зеленото е добра идея. Елементи като ябълкови мотиви, метални фенери и оригинална поставка за сервиране ще ви осигурят комбинация от свежест и стил.

На Коледната трапеза задължително се слагат жито, ориз, боб, леща, стафиди и ошав. Те са символ на зачатието, бременността и вълшебството на раждането. Задължителни елементи от украсата са още дряновите и елхови клонки, както и свещичките. Други ястия, които присъстват, са коледна питка, свинско за коледа, зелеви сарми и ефектни коледни салати.

В огнището (който има такова) стопанинът на къщата слага най-голямото дърво, което се нарича бъдник. Поверието гласи, че той трябва да е лично отсечен от стопанинa и трябва да е толкова голям, че да гори до сутринта. Бъдникът пази домa от болести и злини.

Коледа

На 24-ти декември (Бъдни вечер) цялото семейство се събира на постна празнична вечеря. За броя на ястията има няколко варианта. Старите хора казват, че трябва да са девет - колкото трае бременността на една жена, други - че трябва да са седем, колкото са дните в седмицата, а трети твърдят, че трябва да са дванадесет, колкото месеците в годината. Традицията у нас е те задължително да са нечетен брой. Добре е да включите:

Домашно приготвена питка, мед, лук, орехи, кана червено вино, чесън, сушени плодове, ошав, варено жито, ядки (тиквени, слънчогледови семки), лозови или зелени сарми, тиквеник, пълнени чушки с ориз или фасул и варени гевречета за коледарите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати