Кулинарни тънкости за по-вкусно печено месо

Печена Свинска Рибица
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

За да бъде печеното месо по-крехко и по-вкусно, има някои кулинарни тънкости. Най-важното, за да бъде месото вкусно и крехко, е да изберете качествен пресен продукт.

Качеството на готовото ястие зависи много и от възрастта на животното. Колкото по-младо е животното, толкова по-крехко ще е месото.

За да бъде печеното месо вкусно, е добре да се маринова преди топлинната обработка. Най-лесният и бърз начин за това е месото да се натрие с черен пипер и счукан чесън и да се залее с олио.

Така месото престоява около 4 часа. Не е добре да се соли месото предварително, тъй като солта предизвиква преждевременно отделяне на сока от месото, което влошава вкуса му при печенето.

Месото се соли малко преди да е напълно готово, за да бъде достатъчно крехко и да се топи в устата. Марината от олио с чесън и черен пипер е подходяща при печене на свински, телешки и агнешки ребърца.

Ако се налага бързо да мариновате месото, тъй като нямате достатъчно време, разрежете го на порции от по 150-200 грама, начукайте ги, сложете ги в дълбок съд, поръсете с нарязан лук, ким и залейте с олио, смесено със сока на лимон.

Печено Месо

Пропорцията за смесване е 15 милилитра олио и сокът на един лимон. Поръсете всичко с черен пипер, добавете 2 дафинови листа и оставете за 20 минути, като няколко пъти обръщате парчетата месо, за да се напоят с маринатата. След това можете да ги печете и да сте сигурни, че резултатът ще впечатли всичките ви гости.

Не е добре месото да се обръща много пъти, когато вече е във фурната. То трябва да се обърне едва тогава, когато вече е изпечено добре от едната страна.

Всеки сам определя каква да е степента на изпичане на месото. То може да е силно препечено, средно препечено, или алангле – като се прободе с вилица, да изтича розов сок. Това означава, че отвътре месото не е съвсем изпечено - това е любим специалитет само на някои хора.

Така че е добре да попитате кой как иска месото, за да няма неприятни изненади за гостите ви. Ако те имат прекалено различни вкусове, просто опечете различни парчета до различна степен на готовност. Най-добре е месото да се поднася със соса от печенето му.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати