Отглеждане на лобода

Лобода

В миналото лободата се е радвала на изключителна популярност. Въпреки че интересът към нея е намалял, той не е тотално изчезнал. Лободата не се слави с висока трайност, поради което не е предпочитана от производителите, тъй като понасят загуби, ако не се продаде веднага. Податлива е на нападения от други зеленчуци, предимно спанак.

Въпреки това отглеждането на лобода е изключително лесно при всички домакинства, които имат поне малка дворна градина. От нея стават витаминозни и вкусни супи. Листата и също така могат да се стерилизират и запазят в добро състояние във фризера.

Градинската лобода е едногодишно растение, разпространено в две форми – зелена и жълта лобода. Има още много видове, но те са диворастящи или културни и представляват интерес най-вече за декоративното градинарство като цветя.

Със семена лобода може да се сдобиете предимно от любители градинари. Засяването става колкото се може по-рано на пролет или в късна есен, за да се избегнат неприятностите от честите неблагоприятни метеорологични условия.

Почвата, в която ще засявате лободата, трябва да е богато торена, лека и с добра влагопроводимост. Най-доброто място за засяване е с южно изложение. През пролетта се прекопава и заравнява с помощта на градинско гребло, след което се оформят браздички на 30-40 см една от друга.

Отглеждане на лобода

Също така може да се оформи и една единствена дълга браздичка край другите отглеждани зеленчукови култури. Така тя ще пази от вятър и от нахлуване на носените от него вредни насекоми.

Семената се засяват в направените браздички, на 30-35 см едно от друго. Засаждат се на 3-5 см дълбочина, като за 10 кв. метра са необходими около 15 г семена. Браздичките се заравят чрез заравняване на повърхността.

След известно време, когато растенията развият 3-4 листа, е нужно прореждане. Между тях трябва да има 10-12 см.

Лободата не изисква много грижи. Има нужда само от окопаване и поливане и то само, в случай че не вали. Растението цъфти през юли и август. Преди това да стане, запазете някои растения за отбиране на семена. Когато листата лобода се оползотворят в кухнята или се приберат във фризера, растенията се изскубват.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати