Фибрите могат да ни избавят от висок холестерол

Ябълка

Диетолози ни съветват да увеличим фибрите в дневното си меню, ако искаме да се избавим от високия холестерол. Специалистите обясняват, че при високи стойности на холестерола, диетата е първото нещо, което трябва да предприемем.

Започваме с ограничаване на наситените мазнини, но диетолозите твърдят, че да ограничим храните, които повишават холестерола, съвсем няма да бъде достатъчно. Необходимо е да приемаме повече фибри – те биват разтворими и неразтворими.

Фибрите ще увеличат размера на жлъчката, а тя отговаря за разпределянето на хранителните мазнини. Освен това, разтворимите фибри поддържат в норма нивата на глюкоза, която ще доведе до намаляване нивата на холестерола, който се произвежда в черния дроб.

Количеството фибри, което трябва да приемаме на ден е средно по 14 г на всеки 1000 килокалории. Ако приемате по-малко и искате да увеличите консумацията на храни, които ги съдържат, правете го постепенно – това ще избегне подуването на корема и образуването на газове.

Освен това е важно при увеличаване приема на фибри, да приемате и много течности. Увеличете консумацията на леща, моркови, ябълки, ядки – всички те са богати на разтворими фибри.

Баланс в Стомаха

Освен, че са полезни за здравето и могат да ни избавят от високия холестерол, фибрите засищат глада за дълъг период от време и могат да ни помогнат в борбата с килограмите.

Според изследване направено от експерта по хранене д-р Сюзън Робъртс, хората, които консумират между 35 и 45 г фибри дневно, се чувстват по-малко гладни, отколкото онези, които хапват по-малко количество фибри.

Консумирайте повече пълнозърнест хляб – според друго изследване фибрите, които се съдържат в пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, значително намаляват риска от инсулт. Проучването е ръководено от професор Даян Трипълтън от университета в Лийдс.

Екип от учени са направили анализ на няколко големи медицински изследвания. От тях става ясно, че хората, които консумират редовно фибри, нямат високо кръвно налягане или висок холестерол. Това от своя страна намалява и риска от мозъчен инсулт.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати